Банкеръ Daily

Общество и политика

Официално кандидатстваме за домакин на Европейската агенция по лекарствата

Кандидатурата на София за домакин на Европейската агенция по лекарствата (ЕАЛ) е подадена официално днес, съобщиха от Министерския съвет. Правителството взе решението за това на последното си заседание.

Сега централата е базирана в Лондон, но трябва да бъде преместена заради Брексит. До 30 септември Европейската комисия ще оцени внесените кандидатури и ще излезе с решение през ноември.

"Това решение отразява ангажимента на България към общите европейски ценности и основополагащи принципи, както и волята на нашата страна да продължи да допринася конструктивно за утвърждаването на целите на европейските политики, включително в областта на общественото здраве", се посочва в официално писмо на министър-председателя Бойко Борисов до председателя на Европейския съвет Доналд Туск и до председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

В писмото кандидатурата на София е аргументирана с добрите икономически и социални перспективи пред страната, бързо разрастващия се пазар на труда и проевропейските обществени нагласи. Специално се изтъква, че секторът на информационните технологии нараства средно със 7.3% годишно. Централата на ЕАЛ в София ще бъде интегрална част от високотехнологичната среда в "София Тех Парк", който е стратегически проект за българската държава и Европейския съюз, пише Борисов.

Той изтъква и утвърдените традиции и добре известната експертиза на България във фармацевтичния и медицинския сектор, както и в областта на медицинското образование. Според българския премиер Брюксел следва да отчита, че е необходим географски баланс при разпределянето на агенциите.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във