Банкеръ Daily

Общество и политика

Офертата за още осем F-16 създаде напрежение в парламента

Офертата за нови осем изтребители F-16 предизвика напрежение сред депутатите. Те се фокусираха най-вече около цената на самолетите. Според зам.-председателя на Комисията по отбрана и депутат от "Продължаваме Промяната" Благовест Белев предложението е знак за доверие към новите управляващи. "Цената, която предлагат САЩ, е по-ниска от цената, на която ние закупуваме първите осем самолета, което е знак, че САЩ имат доверие на България като търговски партньор и като съюзник в НАТО", каза той. Според него междувременно трябва да се намери решение за ремонта на МиГ-овете, тъй като на този етап не разполагаме с други самолети. Депутатът от ПП подчерта, че ремонтът е едната част от проблема, другата са резервните части. И добави, че, освен МиГ-овете, в момента е в ход и "еър полисинг", така че българското въздушно пространство се защитава.

Борислав Гуцанов от БСП определи предложената цена като "безобразие". "При положение че не са дошли първите осем изтребителя F-16 и то се забавят дотук с около две години, и то на една безумно висока цена, и сега идват вторите осем самолета на още по-висока цена... Вижте какво прави Румъния, вижте на какви цени купува Гърция, на какви цени купува Полша тези самолети. А ние на какви ги купуваме? Какво е това безобразие", каза той.

Христо Иванов от "Демократична България" настоя за политическа подкрепа за модернизация на армията. "Ние трябва решително да инвестираме в модернизация на своите отбранителни сили. Това трябва да се прави умно, трябва да се преговаря, но това може да се случи само при ясна стратегия и при ясна политическа подкрепа за ръководството на Министерството на отбраната, че България оттук нататък ще инвестира и ще се отнася сериозно към необходимостта да има отбрана и към нейната модернизация. Тогава може да се постигнат много по-разумни цени. Но няма никакво съмнение, че България трябва да си модернизира въоръжените сили. Нека никой да няма никакво съмнение затова", изтъкна Иванов.

Тошко Йорданов от ИТН заяви, че страната трябва да притежава отбранителни способности, но напомни, че първата партида от изтребители все още е "само на хартия".

Решението за закупуването на нови осем изтребителя освен политическо, има и финансови измерения. Това каза пред журналисти в парламента Хамид Хамид. Нека да постъпи оферта, ще я разгледаме, каза Хамид. 

Правителството на Бойко Борисов е защитило националния интерес и възможностите за използване на самолетите F-16 Block 70 с боекомплект и с цялото необходимо за използването им оборудване, заяви на брифинг в парламента Христо Гаджев, зам.-председател на комисията по отбрана и депутат от ГЕРБ-СДС. Поводът са думи на премиера Кирил Петков, че решението за сделката през 2019 г. за първите осем американски изтребителя е взето накрак и прибързано. Гаджев беше категоричен, че това не отговаря на истината.

Той обясни, че решението на Народното събрание за сключване на договора е от юни 2018 г., а до ратифицирането му от парламента през август 2019 г. са минали година и два месеца на преговори с американското правителство. Ако година и два месеца са преговори накрак, да видим Кирил Петков дали като министър-председател ще се задържи толкова време на поста, коментира Гаджев. И подчерта, че България никога не е преговаряла с фирми, а с американското правителство, с което имаме сключени четири договора. След ратифицирането им от българския парламент, платихме и придобихме първите осем самолета, посочи зам.-председателят на комисията по отбрана. 

От ГЕРБ-СДС настояха Кирил Петков по-бързо да избере кой ще оглави проектния екип от Министерството на отбраната за преговорите и да създаде междуведомствена комисия, която трябва да оцени офертата на САЩ. Ако държи да води качествени преговори, да организира работата, препоръча депутатът от ГЕРБ.

Междувременно със 146 гласа "против" и четирима "въздържал се" парламентът отхвърли предложения от "Възраждане" проект на решение за прекратяване на Споразумение между правителството на Република България и правителството на САЩ за сътрудничество в областта на отбраната, подписано на 28 април 2006 г. Проектът беше подкрепен от 11 народни представители. Според предложението парламентът трябваше да възложи на Министерския съвет да прекрати договора с едногодишно предизвестие по дипломатически път. Сред мотивите на "Възраждане" са, че със споразумението се предоставят на САЩ четири военни бази у нас под предлог за съвместно използване.

Радомир Чолаков от ПГ на ГЕРБ-СДС поиска повече такъв дебат да не се води от парламентарната трибуна.

"Днес ще демонстрираме като Народно събрание на Република България нашия евроатлантически консенсус. От който, за съжаление казвам, партия „Възраждане“ не е част. Всички ще гласуваме против предложения проект на решение и за мен това е добра новина", каза Атанас Славов от ДБ.

Ангел Георгиев от „Възраждане“ отговори, че не е имало референдум затова дали българите желаят членство в НАТО и Европейския съюз: "Когато има такъв референдум, тогава ще можем да кажем дали има консенсус в обществото. А не тук всички подчинени на едно определено посолство, без „Възраждане" разбира се, да обяснява как това било пределно ясно, едва ли не 115% от българския народ е „за“ членство в НАТО, за това да имаме чужди бази."

Христо Гаджев от ГЕРБ заяви, че базите „Граф Игнатиево“, „Безмер" и „Ново село“ са български бази и се ползват за съвместни тренировъчни акции. „Военнослужещите са много доволни от нивото на подготовка, което се случва на „Ново село“ и не би трябвало да се спекулира с темата…това са български бази", изтъкна той.

Депутатите приеха на първо четене законопроект за ратифициране на изменение на международен договор (Писмо за предлагане и приемане на оферта/Letter of Offer and Acceptance – LOA), което предвижда за сметка на останали неизразходвани средства по договора след възлагане на всички поръчки по отделните линии да се придобият още три ракети Sidewinder AIM 9Х Block II, контейнер и резервни части за тях. След гласуването председателят на Народното събрание Никола Минчев закри заседанието заради изчерпване на времето на пленарното заседание. Предстои законопроектът да бъде гласуван и на второ четене.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във