Банкеръ Weekly

Общество и политика

ОФЕРТАТА НА ДЕУ ОЧАКВА ПРИСЪДАТА НА БКК

Изпълнителният директор на ЕКСПРЕСБАНК Иван Константинов бе неприятно сюрпризиран навръх банкерския празник от публикация в столичен всекидневник. Позовавайки се на изпълнителния директор на БКК Петър Жотев, вестникът съобщава че българската кредитна институция е продадена на южнокорейския концерн Деу. За по-малко от месец това е втората инсинуация по адрес на варненската банка. В края на ноември агенция Балкан разпространи невярното съобщение, че ЕКСПРЕСБАНК ще бъде затворена, ако не бъде приватизирана. От подобни новини, разбира се, няма никаква полза. Но мениджърите на банката, вместо да си гледат работата, са принудени да предприемат серия от главоболни обяснения с клиентите.


Пред в. БАНКЕРЪ г-н Жотев заяви, че ще подготви своя доклад по офертата на Деу и ще го внесе за обсъждане в съвета на директорите на БКК до 9 декември. На банковата среща в Пловдив (5 декември) стана ясно, че членовете на съвета на директорите на консолидационната компания Емилия Миланова и Пламен Орешарски все още не са обсъждали този въпрос, а и борда на БКК ще се събере не по-рано от 11 декември. В крайна сметка от цялата история засега ще спечели само неспокойният репортер на вестника, естествено ако там плащат и за подобни обратни информации.


Сагата за приватизацията на ЕКСПРЕСБАНК от Райфайзенбанк и от Деу наистина е към своя край. Но дали още през тази година банката ще премине в частни ръце ще научим до средата на декември. Двамата чуждестранни кандидат-купувачи на три пъти получаваха възможност да представят офертите си. Първият срок изтече на 3 септември. Тогава БКК определи предложенията им като неприемливи и даде срок до 30 октомври те да бъдат актуализирани. И втория път обаче Райфайзен и ДЕУ не успяха да прескочат летвата. Особено категорично бе несъгласието на банковия холдинг с искането на двамата инвеститори за данъчни преференции.


Мнението на консолидационната компания е, че не можем да даваме нито данъчни облекчения, нито данъчни ваканции. Подобен компромис няма да е в унисон с въвеждането на Валутния борд и с политиката на правителството за затягане на данъчната дисциплина - коментира в средата на октомври Петър Жотев.


Третият и последен шанс на двамата кандидат-купувачи БКК даде на 17 октомври, като им изпрати еднотипни проекти на договор за продажба на акциите на консолидационната компания в ЕКСПРЕСБАНК. В тях инвеститорите трябваше да попълнят единствено цената, която предлагат за акциите на БКК в кредитната институция. Срокът за получаването на отговорите бе 3 декември. А след отварянето на пликовете се разбра, че австрийците отново не са се съобразили с изискванията. Според г-н Жотев те са съобщили, че не са съвсем наясно с данъчната политика по отношение на банките, предложили са да поемат управлението на ЕКСПРЕСБАНК, да направят повторен анализ на финансовото й състояние и едва тогава да дадат предложенията си за покупката й. Подобна оферта е неприемлива за консолидационната компания и може би точно затова не стана и дума за нейното обсъждане.


За разлика от Райфайзенбанк южнокорейският концерн Деу е направил предложението си за покупка на ЕКСПРЕСБАНК, като е спазил изискванията на консолидационната компания. Офертата му ще бъде разгледана тази седмица, а дали ще бъде приета зависи единствено от предложената цена. Според запознати тя е твърде малка - не повече от 20 млн. щ. долара.


Ако подобни твърдения са верни и съветът на директорите на БКК продаде българската кредитна институция за такива пари, членовете му ще трябва да отговарят на доста неудобни въпроси. Само сградният фонд на ЕКСПРЕСБАНК се оценява за над 30 млн. щ. долара. Към края на септември капиталовата й адекватност е 13.1%, а ликвидността около 39 процента. Освен това банката има много добър кредитен портфейл и голям брой платежоспособни клиенти. Безнадеждните й вземания са едва 3.25% от всички вземания. Към края на октомври печалбата на ЕКСПРЕСБАНК след облагане с данъци е 205% спрямо акционерния й капитал. Според Иван Константинов кредитната институция ще приключи тази година с чиста печалба от над 10 млрд. лева. С нея ще може да бъде увеличен акционерният й капитал. Освен това, след преоценката на активите, през следващата година ЕКСПРЕСБАНК значително ще увеличи собствения си капитал. Това допълнително ще повиши възможностите й да отпуска заеми на стратегическите си клиенти.


По думите на финансисти цената на ЕКСПРЕСБАНК надхвърля 60 млн. щ. долара. На същото мнение са и повечето членове на съвета на директорите на БКК. В случай че преговорите с Деу се провалят, консолидационната компания отново ще предложи акциите си на интересуващи се чуждестранни инвеститори. Банкери смятат, че интересът към покупката на варненската кредитна институция ще е доста голям и при преговорите с повече кандидат-купувачи БКК ще може да постигне далеч по-висока цена от тази, която предлага Деу.

Facebook logo
Бъдете с нас и във