Банкеръ Weekly

Общество и политика

ОДС ОЛЕКНА С ДВЕ ПАРТИИ

СДС преподписа в петък (25 ноември) коалиционните споразумения с движение Гергьовден на Любен Дилов - син и с двете БЗНС-та - на Яне Янев и Георги Пинчев. Тези партии гласуваха за изключването на тримата депутати от Демократическата партия Александър Праматарски, Мария Капон и Марио Тагарински от парламентарната група на ОДС. Във вторник НИС на СДС реши да изгони ДП и ромската формация ДРОМ от коалицията.
Само бившият лидер на сините Надежда Михайлова и Ваньо Шарков гласуваха на 25 ноември против изключването. Надежда Михайлова нарече Петър Стоянов лош политик, тъй като действията му не отговаряли на имиджа на обединител, какъвто се опитвал да си изгради.
От своя страна Петър Стоянов обясни, че ОДС е трябвало да избира между две лоши решения. По думите му изключването на ДП не я поставя в неравностойно или неблагоприятно положение. Никой от нас и най-малко аз ще си позволи да каже лоша дума за Демократическата партия, категоричен бе Стоянов.
Тримата изключени остават независими депутати. Александър Праматарски отрече, че те ще се присъединят към парламентарната група на ДСБ.
Сега едно от двете места, дадени на ОДС за наблюдатели в Европейския парламент, се оказва в повече, тъй като на 17-членните групи се полага по 1 евронаблюдател. (Единият от представителите на ОДС в Европарламента бе Мария Капон.) Този въпрос вероятно ще бъде обсъждан на председателски съвет в Народното събрание.
Днес преглътнахме голяма жаба, отбеляза Любен Дилов-син след подписването на споразуменията. Преподписахме с отвращение, коментираха пред БАНКЕРЪ други депутати от ОДС.

Facebook logo
Бъдете с нас и във