Банкеръ Weekly

Общество и политика

ОДС И ДПС ОТИДОХА НА ШИШМАН 30

НАРОДЕН СЪЮЗ ПОИСКА САМОСТОЯТЕЛНА ПАРЛАМЕНТАРНА ГРУПА

Дойде ред и на дългоочакваните преговори на НДСВ с другите парламентарно представени политически сили. Царската контактна група, включваща председателя на ПГ Пламен Панайотов, заместника му Веселин Близнаков и шефа на икономическия екип Николай Василев, се срещна на 29 юни, първо с ОДС, а след това и с ДПС.
Бившият шеф на парламента и заместник-председател на СДС Йордан Соколов, заместник-председателят Демократическата партия и досегашен шеф на премиерския кабинет Николай Вълчев и оргсекретарят на БЗНС-Народен съюз Стефан Личев разговаряха повече от час с групата на НДСВ в царската централа на Шишман 30.
Новината дойде от коалиционните партньори на СДС. БЗНС и Народен съюз и Демократическата партия (ДП) поискаха самостоятелна парламентарна група. Това се предвиждаше още в споразумението им със синята партия преди изборите. Хората на Анастасия Мозер и на Александър Праматарски вкараха само седем депутати и според сега действащия правилник не могат да се отделят, тъй като им трябват поне десет народни представители.
Все още в царската централа нямали яснота как правилникът за работа на Народното събрание ще реши този казус. Вероятно във вторник, за когато е насрочена нова среща на контактните групи, ще има отговор, смята Николай Вълчев. Стефан Личев изрази надежда, че НДСВ може да промени изискването и за формирането на самостоятелна ПГ да са достатъчни само седем депутати.
Преди срещата Личев заяви, че не очаква покана за коалиция. Планирало се да бъде обсъждана работата на 39-ото Народно събрание. Разгледахме някои принципни положения, възможностите за коалиция, някои въпроси от бъдещата парламентарна дейност, обобщи след разговора Йордан Соколов. Пламен Панайотов също потвърди, че са били дискутирани някои принципни положения, на базата на които би могло да бъде постигнато някакво споразумение. Той отново заяви, че ОДС е естествен потенциален партньор на НДСВ.
Двете контактни групи имат за задача да изготвят становища, които да бъдат одобрени от политическите ръководства на партиите в ОДС и НДСВ. Още не сме се разделили на управляващи и опозиция, обобщи Николай Вълчев. През седмицата от Демократическата партия се появиха изявления, че са готови да работят с всички освен с БСП. Носят се дори слухове, че демократите на Александър Праматарски може изцяло да се отделят от ОДС и да се присъединят към царските хора.
СДС изпрати за свой представител Йордан Соколов, бивш шеф на 38-ото НС, и това подсказваше, че на срещата ще става дума предимно за работата на парламента и за преструктурирането на комисиите. Пресаташето на НДСВ Цветелина Узунова обясни ниското ниво, на което участваха ОДС с факта, че Надежда Михайлова, която е шефка на групата, била в чужбина. Необичайното е, че двамата представители на Народен съюз въобще не са депутати. Стефан Личев заяви, че във вторник ОДС ще участва в същия формат.
Комисиите в Народното събрание вероятно ще съответстват на министерствата и ще бъдат между шестнадесет и деветнадесет като някои от досегашните ще бъдат разделени. Според Николай Вълчев комисията по здравеопазването, младежта и спорта ще бъде разделена на две - по здравеопазването и за младежта и спорта. Ще бъде създадена отделна комисия по транспорта и телекомуникациите. Царските хора имали идея да закрият комисията Антимафия. Има идея Народното събрание да заседава на сесии, а редовно да работят само комисиите, потвърди Цветелина Узунова.
Изненадани сме, че Софиянски прави такива предложения след една частна семейна вечеря, така Соколов коментира изявленията на столичния кмет след срещата му със Симеон Втори на 27 юни. Софиянски разгласи пред медиите, че е настоял пред царя да бъдат запазени кадърните хора в изпълнителната власт и в държавната администрация. След краткото изявление по този въпрос Соколов се качи в служебния мерцедес и отказа повече коментари.
След срещата на НДСВ с ДПС, продължила час и половина, Пламен Панайотов и Ахмед Доган обясниха, че са били обсъдени принципни възможности да се създаде коалиционно правителство. Едва след уточняване на рамката на сътрудничество между двете партии, щяло да се говори за конкретни личности, които да олицетворят тази обща политика. От ДПС освен лидера Ахмед Доган в срещата участваха Емел Етем и Касим Дал, които дойдоха направо от конференция за етническия модел в хотел Радисън. Преговорите с ДПС ще продължат в понеделник. Доган обясни, че не е обсъждано дали той ще става вицепремиер. Преговарящите не пожелаха да отговорят категорично дали ще има коалиция между двете партии. Следващият разговор с ДПС е насрочен ден преди срещата с ОДС и това може да означава само, че преговорите с Доган засега вървят гладко, смятат наблюдатели.
До момента НДСВ не са разговаряли само с групата на Коалиция за България. Лидерите на левицата обявиха, че имат сформирана контактна група и ще се срещнат с всички без СДС, дори и да нямат покана.

Facebook logo
Бъдете с нас и във