Банкеръ Weekly

Общество и политика

ОДС И БЗНС ДА СЕ ЯВЯТ С РАЗЛИЧНИ ЛИСТИ В ИЗБОРИТЕ

Петко Илиев, главен секретар на БЗНС, пред в.БАНКЕРЪ

Г-н Илиев, след едновременното провеждане на два конгреса на БЗНС преди месеци кой и как ще реши съдбата на съюза ви?
- Съдбата на БЗНС ще се реши от съда. В зависимост от това кой конгрес ще бъде признат за легитимен ще се изясни и кое реалното ръководство на БЗНС. Съгласно процедурата съдът е задължен да разгледа първо тези документи, които по-рано са постъпили. Едва след като установи дали те отговарят на нормативните изисквания и на посочения устав на организацията, той може да констатира доколко първият конгрес е проведен по правилата и дали ще бъдат разгледани и вторите документи. Хората на Георги Пинчев първи внесоха документите от своя конгрес. Съдът вече успя да ги разгледа веднъж, но откри редица несъответствия и нарушения на устава, поради което им отказа регистрация. Доколкото зная, сега те са прибавили някакви нови документи, но моите сигурни сведения са, че съществуващите доста фрапиращи нарушения няма да се маскират лесно и конгресът им да се признае за легитимен.

Какви са тези нарушения?
- Съгласно устава, който действаше в БЗНС по време на провеждането на двата конгреса, в организацията не могат да членуват хора, участващи и в други политически формации. Въпреки това обаче по-голяма част от делегатите, както и избраното от тях ръководство са членове на Съюза на репресираните, регистриран като политическа партия с председател Иван Неврокопски. Освен това имам данни, че много от уж избраните членове на новото ръководство изобщо не са присъствали на въпросния конгрес и са били вписани без тяхно знание. Разбира се, тези хора вече подадоха заверени от нотариус декларации, че нямат нищо общо с този форум.
Ето защо лично моето мнение е, че какъвто и натиск да се окаже върху съда, в крайна сметка ще им бъде отказана регистрация. Чувам, че се опитват да използват връзки, най-вече на БСП, за да им се помогне да бъдат регистрирани. Но не мисля, че това ще им помогне. Очаквам до една-две седмици съдът да им откаже за втори път регистрация и да започне да разглежда подадените от нас документи, за които гарантирам, че съответстват на устава и нормативните изисквания. Може би до края на февруари ще получим съдебна регистрация, с което ще се установи, че именно ние сме легитимното ръководство на БЗНС.

Имате ли планове за приближаващата предизборна кампания?
- Имаме решение на конгреса да подчиним усилията си за обединяване на българските земеделски формации. Тази идея се подкрепя не само от нашите членове и симпатизанти, но и от една от най-авторитетните в момента земеделски формации - БЗНС-НС, както и от БЗНС Никола Петков на Милан Дренчев. Към нея се присъединяват и други по-малки организации, които, макар че нямат структури, имат своето влияние в тези среди. Желанието ни е да преодолеем различията, да се консолидираме и да излезем в предстоящата кампания с една единствена бюлетина - оранжевата. Мисля, че ако това наистина се случи, БЗНС ще върне авторитета си в обществото и ще започне отново да играе важна роля в политическия живот на страната.

Но в СДС вече решиха, че ще се стремят към единна бюлетина с НС. Вие поканени ли сте в новата формула на ОДС?
- Не. Все още не. Засега обаче няма решение и от страна на БЗНС-НС. Всичко все още е на етап разговори. Може да има различни предложения и идеи, но решението как ще се излезе в предстоящата надпревара ще го вземе управителният съвет на БЗНС-НС, а той засега не се е произнесъл.

Ако УС на БЗНС-НС приеме предложението и ОДС се яви с една бюлетина на изборите, каква ще е вашата реакция?
- Не мога да дам категоричен отговор. Този въпрос предстои да се обсъжда. Досега и ние, и хората на Анастасия Мозер работехме за осъществяване на идеята за единна земеделска бюлетина. Защото колкото и постижения да има това управление, в което участваме и ние, то все пак има и своите недостатъци и те не могат да не бъдат отчетени. Заради тях сред обществото има съответен негативен отзвук.
Нашата позиция е, че сега, с обща бюлетина на ОДС, независимо колко разширен ще е съставът на коалицията, не може да се постигне мнозинство, което да управлява България. Едновременно с това ние сме убедени, че ОДС трябва да продължи да управлява страната и е необходимо да бъде потърсен сигурен начин да разполага с мнозинство в парламента. Този начин, според нас, е на изборите да се явим не в една коалиция и една листа, а поотделно и след това вече в парламента да съставим коалиция, която да формира и поддържа изпълнителната власт.

Няма ли риск да не прескочите четирипроцентната бариера, явявайки се сами?
- Не. Сигурни сме, че с обща оранжева бюлетина ще влезем в следващия парламент. Друг е въпросът колко депутати ще успеем да вкараме. Само че всякакви други варианти са загуба на гласове и означават по-малко представителство на ОДС като цяло в бъдещия парламент. Това ще донесе и риска от формиране на ляво управление, което ще е пагубно за България.
Затова, според мен, най-печелившата тактика е сега СДС да привлече други политически формации в предизборна коалиция ОДС, а земеделските партии да се явят отделно, с единна листа. А след изборите заедно да формираме нова управляваща коалиция.

Разговора води Адриана Белева

Facebook logo
Бъдете с нас и във