Банкеръ Daily

На първо четене

Одобриха преизчисляване на пенсиите, отпуснати преди 2018 г.

На първо четене депутатите единодушно със 127 гласа "за" и 1 "против" подкрепиха от 1 юли тази година да има преизчисляване на пенсиите, отпуснати до края на декември 2017 г. Предложението беше внесено от БСП в Кодекса за социално осигуряване. Според социалистите преизчисляването на тези пенсии може да се прилага, ако е по-изгодно за лицето

Левицата обаче настоя, тълкувайки правилника, да поискат и гласуване на второ четене. Остри възражения се чуха от ГЕРБ и ДПС и предложението все още не е подложено на гласуване от председателя на Народното събрание Ива Митева. Искането на БСП предизвика скандал в залата, тъй като от партията на Бойко Борисов и от ДПС твърдяха, че искат да внесат свои предложения между двете четения. Според социалистите, които наобиколиха парламентарната трибуна, такива не са били заявени по време на изказванията. В крайна сметка беше дадена почивка за успокояване на депутатските страсти.

След почивката обаче ситуацията не се промени. Левите народни представители продължиха да настояват за гласуване и на второ четене. Председателят на парламента Ива Митева отказа, позовавайки се на Правилника за работа на Народното събрание и на Конституцията. По думите й в текстовете има неточности, които трябва да се прецизират между двете четения. Социолистите отново се събраха пред парламентарната трибуна и скандираха "Оставка". Йордан Цонев от ДПС предложи на Митева, ако не може да въдвори ред в залата, да закрие заседанието, защото очевидно в залата не може да се работи нормално и правилникът дава такава възможност.

"Точно това смятах да направя", отговори председателката и удари звънеца за край на заседанието поради безредици в залата.

Така не се стигна до разглеждане на третата точка от дневния ред – за създаване на временна комисия за казуса „Росенец“, която бе предложена от „Демократична България“, „Има такъв народ“ и „Изправи се! Мутри вън!“. Така или иначе този парламент вероятно има само още един ден живот.

По време на дебатите по законопроекта на БСП за преизчисляване от 1 юли на пенсиите, получени до 31 декември 2017 г., срещу предложението се обявиха от "ГЕРБ-СДС".

"Това е ярък пример за лицемерие и популизъм. Първо, че се пренебрегна нормалният ход на законопроекта. Не си спомням да става въпрос за разходване на бюджетни средства и проектът да не е минал пред Бюджетна комисия. Нямаха търпение да изчакат колегите от "БСП за България" да чуят становищата и решиха по пътия на чл. 53, ал. 8 от Правилника да предложат в програмата да влезе законопроектът. Освен това ще се изисква актуализация на бюджета. Служебният кабинет не може да направи това", изказа мнение в пленарната зала Димитър Главчев от най-голямата парламентарна група.

И подчерта, че отношението на БСП е несериозно при положение, че само преди няколко часа са върнали мандата за съставяне на правителство. Главчев ги запита защо не са приели да управляват, за да направят тази промяна за пенсионерите.

Депутатите от левицата обаче реагираха остро и с репликиране от място. Явно имаше и лични нападки, които предизвикаха раздразнението на Главчев.

"Българските пенсионери не се продават, да знаете това. Ако вие се опитвате да ги купувате, ние не сме правили това“, заяви още Главчев.

Отношение по темата взе и финансистът Мика Зайкова от "Има такъв народ". Тя отправи критика, че депутатите си запазиха партийната субсидия на 8 лв. за действителен глас, а не могат да намерят пари за пенсионерите. 

„Само преди 10 минути вие гласувахте да си запазите субсидията. Донесохте от девет дерета вода, за да докажете, че трябва да имате милиончета във вашата субсидия, а сега за българските пенсионери няма пари“. С тези думи Мика Зайкова от „Има такъв народ“ се обърна към представителите на ГЕРБ по време на обсъжданията в парламента за актуализация на пенсиите. По думите на Димитър Главчев служебното правителство не може да прави актуализация на бюджета.

„Не си ли спомняте какво каза господин финансовият министър – че нашият фискален резерв е в прекрасно състояние и има 8,5 милиарда там. Колегите са изчислили колко трябват – 185 милиона на месец. До края на годината трябват 1 млрд. и 110 милиона лева. Извинявайте, колеги, но ще намерите пари за българските пенсионери“, каза Мика Зайкова.

„Българските пенсионери мизерстват, те са най-бедните в Европа. Не ви ли е неудобно да кажете, че няма пари. За всичко друго имате пари. Милиончетата да си ги сложите в субсидията имате, а нямате пари за българските пенсионери. Ще намерите! Има във фискалния резерв пари!“, категорична бе тя

Председателят на Бюджетната комисия в парламента Георги Ганев от "Демократична България" коментира, че с това предложение на БСП пенсията няма да се промени. И подчерта, че животът на този парламент ще е толкова кратък, че няма как да се вземе това решение.

"Няма пари за такова нещо. С чужда пита помен правим", коментира още той. По думите на Ганев внасяне на предложението за преизчисляване на пенсиите е опит за предизборна агитация. 

Лидерът на социалистите Корнелия Нинова разкритикува депутатите, че не искат и отричат всичко, гледайки само личния си интерес.

"За 1 месец работа не сме приели нито един закон, освен Изборния кодекс, нито един закон за хората. Това говори, че си гледате личния, партийния интерес. А тези хора с 1 лв. пенсия? А младите семейства? А малките фирми, които фалират? Ще чакат....", коментира тя.

Според Нинова преизчисляването на пенсиите може да се случи и в рамките на 45-ия парламент.

"Изправи се! Мутри вън!" също подкрепят проекта на "БСП за България". Партията има сходно предложение. Съпредседателят Мая Манолова смята, че крачката с преизчисляване на пенсиите трябва да се направи. 

Рамадан Аталай от ДПС пък каза, че в залата "кипи безсмислен социалистически труд". По думите му искането за преизчисляване на пенсиите е див популизъм.

След няколкочасово обсъждане депутатите все пак гласуваха в подкрепа на преизчисляване на пенсиите.

"БСП за България" побързаха да поискат законопроектът да бъде гласуван и на второ четене. Тома Биков от "ГЕРБ-СДС" обаче контрира, че няма сформирано правителство, то няма дори социална парламентарна комисия.

"Айде поне този закон да не го приемаме в този му вид! Защо един месец не сме направили социална комисия, като сте толкова загрижени за социалната реформа?", обърна се той към социалистите. 

Хасан Адемов от ДПС подкрепи думите на Биков, че няма социална комисия, в която да се направят предложения между първо и второ четене. БСП настояха, че е нямало такива предложения по време на обсъждането на първо четене на проекта, тогава е възможно той да бъде гласуван и на второ четене.

"Колеги, малко по-сериозно! Казахме, че ДПС ще подкрепим, но при промяна на срока на преизчисляване. Не е необходимо да изпадаме пак в транс", настоя пък Рамадан Аталай.

Facebook logo
Бъдете с нас и във