Банкеръ Daily

Общество и политика

Одобрен е проектът за сътрудничество между България и Обединените арабски емирства

Правителството одобри проект на Споразумение за стратегическо сътрудничество между България и Обединените арабски емирства, като основа за водене на преговори между двете държави.

Обединените арабски емирства са сред държавите от региона на Персийския залив, с които България развива все по-интензивни връзки и динамично сътрудничество през последните години.

Споразумението насърчава развитието на двустранното сътрудничество в широк спектър от области - икономика, търговия, инвестиции, туризъм, образование, дигитални технологии и изкуствен интелект, култура и др. То създава подходяща основа за насърчаване на инвестициите, обмена между представители от правителствения, обществения и частния сектор и участие в търговски изложения, организирани в двете страни.

На 21 октомври премиерът Бойко Борисов се срещна с престолонаследника на Обединените арабски емирства шейх Мохамед. Те се разбраха за създаването на стратегическия договор. Той трябва да бъде подписан до края на годината. Визитата на премиера беше първата на такова равнище в ОАЕ. Тогава той съобщи, че ОАЕ иска да обучи своята администрация, а България може да предложи образователни услуги.

Facebook logo
Бъдете с нас и във