Банкеръ Daily

Общество и политика

Оцветиха чрез дрон фигура на Паметника на съветската армия

Рано сутринта една от фигурите на Паметника на съветската армия беше оцветена с помощта на дрон. Използвани са цветовете на украинското знаме – жълт и син. Бе съобщено, че полицията в София проверява случай с опит за боядисване на паметника. Според информация на СДВР около 5 часа тази сутрин неизвестни са пуснали с дрон жълта и синя боя върху него. Малко по-късно доброволци са започнали почистване на мястото. Столичната полиция издирва извършителите.

Пред паметника на 4 и 5 май имаше сблъсъци. Причината бе опитът на активисти да опаковат монумента със знамената на България и Украйна. На 4 май знамето на Украйна беше свалено от него. На 5 май граждани, които се обявиха за "неутралитет" спрямо войната в Украйна, направиха жива верига пред паметника, за да го пазят от опаковане.

Днес, 9 май, на мястото също пристигнаха активисти, които смятат, че монументът трябва да бъде премахнат. Те обявиха паметника за "анитбългарски" на "армия поробителка". След това пристигнаха честващи Деня на победата. Втората група проведе традиционния марш на "Безсмъртния полк", който започна от Паметника на Незнайния воин и стигна до ПСА. Полицейското присъствие е сериозно. За кратко имаше и напрежение между двете групи. На честването пред Паметника на съветската армия се появи и посланикът на Русия у нас Елоенора Митрофанова, която държа реч. 

Също така днес граждани се събират на шествие под надслов “Поход срещу руския фашизъм” за Деня на Европа. Очаква се шествието да тръгне от площад “Независимост” в 18.30 ч. и да стигне до сградата на Руското посолство в София. Акцията се организира във Фейсбук.

Организаторите на похода посочват, че от месеци Русия се опитва да изнудва България, а спрените доставки на газ са опит за дестабилизация на държавата ни. Настояването е България да не запазва неутралитет във войната с Украйна и да окаже подкрепа на украинския народ.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във