Банкеръ Weekly

Общество и политика

ОЦК СТАНА АКЦИОНЕР В БРИБАНК

Управителният съвет на БРИБАНК ще предложи на общото събрание, което ще се проведе на 7 април, акционерите да получат дивидент от 4.7 процента.


Шефовете на БРИБАНК се надяват, че до 7 април капиталът й ще бъде попълнен до 20 млн. лева. В края на седмицата комбинатът за цветни метали Оловно-цинков комплекс в Кърджали е закупил акции на банката и вече притежава 9.9% от капитала й.


Интересно е че 51% от ОЦК е собственост на работническо мениджърското дружество Оловно-цинков комплекс 98, което купи предприятието благодарение на финансовата подкрепа на БРИБАНК. Неслучайно прокуристът на банката Светослав Божилов е член на съвета на директорите на предприятието. Той е в борда на директорите и на текстилното предприятие Катекс АД, което притежава 24.8% от БРИБАНК.


Другият голям акционер в банката е инвестиционният фонд Ревко Кепитъл Маркет, който контролира 20% от БРИБАНК. Офшорната фирма Джес Нет пък е собственик на 9.9% от капитала на кредитната институция.


На общото събрание акционерите трябва да вземат решение за промяна в надзорния съвет на кредитната институция. Очакванията са също надзорниците да направят чувствителни промени в управителния съвет, който в момента се председателства от президентския съветник Красимир Ангарски.


В края на тази седмица в. БАНКЕРЪ научи, че Ангарски е подал оставка от БРИБАНК. Информацията обаче не бе официално потвърдена.

Facebook logo
Бъдете с нас и във