Банкеръ Daily

 Филип Попов от БСП към управляващите:

Очевидно е, че не искате прозрачни и честни избори

„На 21 януари направихме предложения за промени, касаещи изборните правила – въвеждане на видеонаблюдение при приключване на изборния ден и преброяване на бюлетините, отразяването им в съответния протокол, както и изчистването на избирателни списъци чрез активна регистрация. От управляващото мнозинство твърдите, че искате прозрачни и честни избори, но от 21 януари този закон така и не намери място нито в Правната комисия, нито в пленарна зала.“ За това алармира, обръщайки се към мнозинството в Народното събрание секретарят на парламентарната група на „БСП за България“ Филип Попов.

Той се обърна към председателя на парламента Цвета Караянчева, като напомни, че тя има тази отговорност този закон да бъде гледан в пленарна зала при достатъчен срок, за да може при евентуалното му приемане да се реализират предложенията в него.

„Имало е много случаи, когато закони, внесени от вашето управляващо мнозинство се внасят във вторник, а в сряда или четвъртък те вече са в Народното събрание на първо четене. Това показва, че тази поговорка: „Не ме слушайте какво говоря, а ме гледайте какво правя“ важи с пълна сила за вас. Очевидно е, че не искате прозрачни и честни избори, същински дебат по отношение на технологията на изборния ден, прозрачността и гарантирането на правилното отчитане на резултатите. Това е дебатът, който ние искаме да предизвикаме в края на това Народно събрание чрез тези предложения в Изборния кодекс. Карате си го по стария ви обичай - всичко, което е лобистко, следва да мине за два дни. Реалните предложения, касаещи бъдещето на България, остават на заден план. Моля, организирайте така законодателния процес, че този важен закон да влезе в пленарна зала и да бъде обсъден тук, както е редно“, призова социалистът. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във