Банкеръ Weekly

Общество и политика

Очертаха се новите ограничения за шума

След бурна дискусия, основно между Патриотите и ДПС, законопроектът за промени в Закона за защита от шума, предложени от вицепремиера Валери Симеонов и депутатите му, мина на първо четене в парламента в четвъртък (12 юли). Текстовете бяха подкрепени от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и от по-голямата част от БСП. Народните представители от ДПС бяха "против", а десетима се въздържаха. Една от основните корекции е, че санкциите за нарушителите се удвояват.

Между 23.00 и 8.00 часа (вместо до 7.00 часа, както досега) се въвеждат ограничения за озвучаване на открити площи в зони и територии, предназначени за жилищно строителство, рекреационни зони, територии със смесено предназначение, озвучаването от пътни превозни и плавателни средства за спорт, туризъм и развлечения, както и зареждането на обекти. Контролът да се пази тишина в посочения часови пояс се възлага изцяло на МВР за през нощта, като служителите ще имат право да предприемат съответните законови действия за спиране на шума. В светлата част на деня това си остава задължение на районните здравни инспекции.

Въвежда се също така изискването озвучаването на открито да става само с озвучителни средства с монтирани автоматични регулатори, контролиращи нивото на звука така, че то да не е по-високо от нормативно определените стойности. 

Вицепремиерът Валери Симеонов цитира и данни, според които положението у нас е по-тежко от другите страни в Европа. Той изреди още данни, които показват, че шумът вреди на сърцето, докарва хипертония и проблеми със слуха, каквито пък имат 40 на сто от българските деца. 

По никакъв начин не се увеличава административната тежест към едноличните търговци и фирми, с изключение на това, че малко се втвърдява контролът и санкциите. Целта е да не се пречи на почивката на хората през нощта и на почивката на курортистите. Затова ограниченията ще важат и за националните курорти без изключения, подчерта вицепремиерът.

Преди гласуването ДПС и хората на Симеонов от НФСБ влязоха в словесна схватка  в пленарната зала. "Искате да убиете туризма, да съсипете бизнеса", упрекна Танер Али вносителите, като посочи, че покрай морските общини Варна и Бургас  ще "изгорят" и всички останали в страната. Според него се изземат правомощия на местната власт, която сама може да си реши на място какви разрешения да дава. "Целта е друга, ние да контролираме от София тия процеси. С две думи - да подчиним бизнеса", посочи депутатът от ДПС.

От НФСБ излязоха с контрааргумента, че е точно обратното - законът ще подпомогне кметовете да се справят със собствениците на заведения, които вдигат шум, но имат здраво лоби в местните общински съвети. Славчо Атанасов обясни, че като бивш кмет на Пловдив има богат опит с няколко десетки протеста на граждани срещу шума от заведения, които са в жилищни квартали или в центъра.

"Една голяма част от оплакванията на гражданите бяха от недопустимия шум и хората не можеха да почиват. Този закон е наложителен, не съм съгласен, че ще съсипе бизнеса, има начини да се обезшумят заведенията", смята бившият пловдивски кмет. Според него, ако нормативът остави на общинските съвети да решават за шума, то собствениците на заведения, често влиятелни бизнесмени, пак ще се измъкнат, защото имат сериозно лоби сред общинарите, които пък мислят за следващите избори.

Депутатът от ДПС Танер Али обяви, че колегите му ще гласува против промените. Той добави, че народните представители от движението ще направят своите предложения между първо и второ четене.

Facebook logo
Бъдете с нас и във