Банкеръ Daily

Общество и политика

Очакват ни тежки зимни месеци, предупреди здравният министър

"Имаме дифузно разпространение на COVID-19. Вече не говорим за огнища и ако продължаваме с неглижирането на мерките, в един момент може да се окаже късно", предупреди здравният министър проф. Костадин Ангелов в официалната си страница във "Фейсбук". 

"Затова предложих допълнителни мерки, които да гарантират социалната дистанция. Само чрез нея можем да прекъснем веригата на разпространение на вируса. Очакват ни тежки зимни месеци – влизаме в грипния сезон и рискът здравната система да не издържи е реален. Медицинските специалисти в болниците и в спешна помощ, здравните инспектори са на абсолютния си физически предел. От нас като общество зависи дали ще им помогнем, за да помагат те на нас", допълва Ангелов. 

За две седмици напред нямаме намерение да променяме мерките, а очакваме те да дадат резултат. Това заяви пред БНТ здравният министър. 

"Много е важно българите да разберат, че мерките преследват чисто медицински цели. Първата цел е да се намали броят на заразените. И втората цел е да се намали натискът върху здравната система. Ако българските граждани не вярват в тези мерки, те няма да дадат резултат", изтъкна проф. Ангелов. 

Във връзка с COVID ситуацията в страната, министърът продължи коментарите си и пред Нова телевизия. От тях стана ясно, че властите не изключват възможността за създаване на полеви болници. За тях обаче трябва да се намерят лекари, сестри и санитари, които в момента са недостатъчно.

„Трудно е да се прогнозира как ще се развие пандемията у нас, тъй като около болестта все още има неизвестни“, посочи министърът. 

По повод заповедта за спиране на плановия прием и операциите, здравният министър посочи, че това не е самоцел  и подчерта, че така не се спира нито едно лечение на граждани. „Няма да има човек, който да не се лекува навреме. Спешните състояния могат да получат помощ”, категоричен беше здравният министър.

Проф. Костадин Ангелов подчерта, че никой политик не се е опитвал да му повлияе при вземането на решение. „Влияят ми професионалистите и от първия ден, в който съм седнал в стола на здравния министър, съм казал, че хората, които аз слушам, са доказалите се професионалисти”, заяви той.

И отново повтори, че карантината за контактните лица е валидна за всички български граждани и нейната продължителност е 10 дни след срещата с инфектиран.  Вдигнатата карантина на президента, по думите на Ангелов, била грешка.

„Ако в последните 10 дни президентът е имал контакт с положителен, той трябва да е под карантина. Подчертавам, че министърът на здравеопазването дава рамката. Органите на РЗИ са тези, които я поставят и вдигат със съответните предписания. Не мога да кажа дали Радев е под карантина”, отбеляза той. 

Министърът подчерта, че България е на едно от водещите места по смъртност в Европейския съюз и това е притеснително. Засега обаче няма предложения от главния държавен здравен инспектор за следващи мерки. Моментната ситуация около пандемията в страната проф. Ангелов определи като контролируема.

Facebook logo
Бъдете с нас и във