Банкеръ Weekly

Общество и политика

ОЧАКВАНОТО РАЗДВИЖВАНЕ НА БОРСАТА ТАКА И НЕ НАСТЪПИ


В крайна сметка около 27% от бургаското предприятие от предложените 60% за раздържавяване чрез борсата вече са продадени.


Така или иначе поводите за радост бързо се изчерпаха и от вторник търговията с книжата на Елкабел продължиха по стария познат сценарий. На останалите четири борсови сесии миналата седмица бяха продадени едва 3071 акции на Елкабел при цени с около 500 лв. по-ниски от тези в понеделник.


Тази седмица търговията на официалния пазар може би ще претърпи интересно развитие, след като миналия петък бяха тиражирани твърденията, че са анулирани сделки с книжата на Елкабел заради реституционни искове от наследници на фирмата, предшественичка на сегашното дружество.


Оживлението, което обхвана макар и за малко официалния пазар, за жалост не споходи свободната търговия. Липсваше предлагане на акции, което доведе до относително затишие в търговията. Сред сключените през седмицата 20 сделки няма нищо запомнящо се. Традиционното си присъствие на пода през изминалите пет борсови сесии отбелязаха, макар и със символични обеми, най-атрактивните предприятия: Соди, Полимери, Булгартабак холдинг и Агрополихим. Тютюневият холдинг постигна през миналата седмица най-високата си продажна цена - бяха продадени 1000 акции по 56 000 лв. всяка. Най-голям оборот на борсата направи сделката за новопоявилото се на пода предприятие Малц. Бяха продадените 29 117 акции от малцовия завод, а реализираният обем е 99.202 млн. лева. Освен Малц на борсата дебютираха още три нови дружества: Кула ринг, Бронз ТМ и Родопи-Лес.


Извънборсовият пазар също преживя скучна седмица. Не се оправдаха опасенията за засилено предлагане на акции на приватизационните фондове. Явно дребните инвеститори не желаят да продават книжата си, притеснявайки се от загуби, но всъщност и търсенето на книжата им не е кой знае колко голямо. Единствено поевтиняването на цените на акциите на Ален мак не мина незабелязано на извънборсовия пазар. Обяснението за този ефект е приключилото наддаване за касовото раздържавяване на фирмата.


На 20 февруари съгласно изискванията на закона Съветът на директорите на БФБ - София, внесе в Комисията по ценните книжа и фондовите борси заявление за увеличение на капитала й чрез публично предлагане на нови 101 000 акции.


С 8.74 пункта се повиши индексът Уорбърг София-10 за миналата седмица, което се равнява на 6.87 процента. Това е новото най-голямо увеличение от началото на годината.

Facebook logo
Бъдете с нас и във