Банкеръ Daily

Мая Манолова пред ПАСЕ:

Очакванията ни са предстоящите избори да са най-манипулираните

Само респектът от международни организации може да е някаква спирачка за нови манипулации на изборите от властта. Живеем в диктаторска държава с един вожд и не трябва да му позволяваме да има четвърто царство. Ключово за крайния резултат на предстоящите парламентарни избори ще е избирателната активност.

Това заяви Мая Манолова днес на среща на представители на коалицията "Изправи се! Мутри вън!" с делегацията на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа.

"Три седмици преди датата на изборите започна масова кампания колко е тежко положението с коронавируса в България. Това ще доведе до ниска избирателна активност и ще отидат да гласуват твърдите ядра, корпоративният и купеният вот и администрацията", допълни Манолова.

Тя представи и новата схема за контролиран вот на управляващите, която включва цветни предпазни маски. „Изправи се.БГ“ имаше свой кандидат за кмет на частичните местни избори в Мъглиж на 28 февруари 2021 г. В изборния ден вотът в една от секциите беше контролиран с оранжеви предпазни маски", каза Манолова, по броя на които се следеше каква част от контролираните гласове вече са упражнени в секционната комисия.

"Очакванията ни са предстоящите избори да са най-манипулираните. Управляващите не допуснаха видеозаснемане на броенето на бюлетините, ограничиха правото на вот на българите в чужбина, като не се възприе оптимален механизъм за това, а здравният министър използва пандемията от коронавирус за по-ниска избирателна активност", посочи и председателят на Движение "България на гражданите" Димитър Делчев.

Според Манолова сериозен проблем е гласуването на българите в чужбина. "По данни на Външното министерство българите в чужбина са около 2,5 млн. Властта направи всичко възможно тези хора да не гласуват нито по пощата, нито дистанционно. Голям е проблемът във Великобритания, където голяма част от българите няма да могат да гласуват, защото ще има само 35 секции след Брекзит. В тях ще гласуват около 1000 човека", обясни тя.

От делегацията на ПАСЕ се поинтересуваха каква е причината за малкия брой гласували българи зад граница и дали "Информационно обслужване" има влияние върху резултатите от изборите.

"Управлението на Борисов промени Изборния кодекс и максимално затрудни откриването на избирателни секции в чужбина", посочи Манолова. Тя подчерта, че "Информационно обслужване" е една от причините българите да не вярват, че има честни избори. "Мантрата сред гражданите е, че докато Михаил Константинов е начело на "Информационно обслужване", няма смисъл да се гласува", изтъкна тя. 

"Изправи се! Мутри вън!" се опасява, че ще бъде посегнато върху софтуера на машините за гласуване за предстоящите избори. "Първите пристигнали 5000 машини бяха складирани в склад на частна фирма и се охраняваха от частна фирма. В обществената поръчка не е посочен ангажимент на държавата за охраната и съхраняването на машините за гласуване", заяви още Манолова.

"Изправи се! Мутри вън!", "Демократична България" и "Има такъв народ" имат договорка да направят паралелно преброяване на изборите, което да е преди това на "Информационно обслужване".

"Членове на секционни комисии гласуват вместо българи в чужбина, защото те са в избирателните списъци. Правихме разследване в Благоевград, където се оказа, че 500 души имат регистрация на адреса на един трафопост и те са в избирателен списък", обясни още Манолова.

По думите й социологическите агенции в момента манипулират общественото мнение. "Когато обявяваш числа, които нямат общо с истината, е търговия с влияние. Една от причините Фандъкова да спечели в София беше, че през целия изборен ден социолозите твърдяха, че разликата между мен и кандидатът на ГЕРБ е 18 %, а по официални данни се оказа, че разликата е 4 %", подчерта лидерът на "Изправи се.БГ" и заяви, че гласове се купуват не само в малките населени места, но и в центъра на София.

Председателят на ЕНП Валентина Василева заяви, че има сигнали от българи в чужбина, че не могат да се регистрират, както и сигнали за натиск върху бизнеса да осигурява гласове за ГЕРБ. "Борисов ще направи всичко възможно да гласуват притисканите държавни служители и твърдите му ядра", допълни тя.

Представителите на „Изправи се! Мутри вън!“ предоставиха писмено становище за проблемите с честността на изборите в България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във