Банкеръ Daily

МВнР за изказването на Еди Рама:

Очакваме албанският премиер да се изразява като политик от страна кандидат за ЕС

България винаги е била сред тези държави от Европейския съюз, които подкрепят европейската принадлежност на албанския народ. Това заявяват от МВнР в позиция по повод вчерашното изказване на албанския премиер Еди Рама.

"Отстоявали сме европейската перспектива на Албания и началото на преговорите за членство в ЕС и тогава, когато беше много по-трудно от днес. През годините нямаше много други гласове заедно с нас в тази кауза. Отстояваме я и днес, въпреки всичко, в името на общото европейско бъдеще. В отговор, не за първи път, чуваме непредизвикани тежки, обидни квалификации от един правителствен ръководител. Жлъчните подхвърляния в подобен нисък езиков регистър не могат повече да бъдат оправдавани с особености на характера и липса на умения за европейско общуване. Очакваме албанският премиер да съобразява изразните си средства с език, който приляга на политик от страна-кандидат за членство в ЕС", изтъкват от МВнР.

"На това ниво, повече от всяко друго, настояваме за спазване на добрия тон за общуване. На това ниво, от наша страна винаги е било засвидетелствано цялото уважение, което изисква отговорната позиция и нивото на междудържавните отношения. С Албания ни предстои общо бъдеще. Политиците си отиват. Народите остават. Нашите народи имат общ интерес, който не трябва да бъде накърняван от погрешната преценка на един политик. Недопустимо е отношенията между държавите да се превръщат в заложник на ексцентричността на настоящия албански министър-председател", заключват от външното ни ведомство.

"Блокирането от страна на България на напредъка на Северна Македония за присъединяване към Европейския съюз е "позор", каза вчера албанският премиер Еди Рама, при пристигането си на срещата на върха ЕС- Западни Балкани.

"Позор е, че страна-член на НАТО - България, държи за заложници две други страни от пакта, а именно Албания и Северна Македония, в разгара на ожесточена война в задния двор на Европа, докато 26 други страни-членки стоят безмълвно в ужасяваща демонстрация на безсилие", посочи гневно той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във