Банкеръ Daily

Христо Панчугов:

Очаквам позиционна игра в рамките на новия парламент

Вече знаем, че партиите, особено тези, които за първи път са в парламента, много искат да направят правителство. Няма обаче категоричен отговор защо трябва да бъде съставено правителство и защо този парламент трябва да продължи да работи, както и има ли приоритети, около които да се направи такова правителство. Тази позиция изрази в интервю за БНР политологът Христо Панчугов.

Относно варианта на ГЕРБ да предложи правителство начело с Даниел Митов политологът смята, че това е опит да се покаже, че ГЕРБ е обратно в играта, не изглежда сериозно и е ясно, че ще се провали. Според Пангугов през последните месеци българското общество е получило усещането, че Бойко Борисов вече не може „да ги бие всичките“.

Христо Панчугов очаква позиционна игра в рамките на новия парламент.

Предложението за мажоритарна избирателна система за него е „откровено безумие“, защото по думите му тя има последици далеч отвъд този парламент.

„Това отново защо е? Защото ГЕРБ вярва, че мажоритарната избирателна система може да промени българската политика, или защото трябва да хвърлим кокалче на останалите политически формации и да ги гледаме как те няма да го приемат?“, коментира политологът.

„Най-добрата новина тук е, че това, че ще се връчи мандат на Слави Трифонов, ще принуди „Има такъв народ“ все пак да започнат да водят политически разговор“, посочи Панчугов.

Връщането на мандата също е политически разговор. Той трябва да бъде върнат с определени мотиви. Това отново ще ни даде ориентир за тяхната стратегия оттук нататък или за невъзможността им да произведат такава стратегия“, допълни той.

Третият мандат би било логично да бъде връчен на политическа формация, която беше родена и се формира около протестите, от които президентът се опита да бъде част, заяви още Христо Панчугов. Според него и „Демократична България“, и „Изправи се! Мутри вън!“ са потенциален адресат на третия мандат.

Трябва да сме много внимателни към работата на следващия парламент, независимо дали той ще произведе правителство или не, подчерта Христо Панчугов.

Ако той не произведе правителство, в рамките на следващите месец-два могат да се сътворят изключително големи глупости. Под привидната и благовидна причина да се промени българската политическа система и имайки предвид настроенията, които виждам в рамките на по-голямата част от тези парламентарни формации по отношение на българските избори, могат да се натворят такива глупости, от които да не можем да излезем в следващите няколко парламентарни цикъла“, предупреди той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във