Банкеръ Daily

Общество и политика

Очаквахме бюджет на промяната в Столичната община, а ни предлагат още от същото, посочи Калоян Паргов

Очаквахме бюджет на промяната в Столична община за 2020 година, а ни предлагат още от същото. Това заяви лидерът на БСП - София и председател на групата на социалистите в СОС Калоян Паргов пред тв "Европа". Той направи обзор на отминаващата политическа година и говори за предстоящите събития, свързани с БСП през 2020-та.

"През цялата кампания за местните избори кметът Фандъкова говореше за промяна, а реално такава няма”, коментира той. Според него промяната започва първо от екипа, а там не се вижда да има такава. И продължава с начина на разпределение на средствата от бюджета. „Когато говориш за промяна, тя трябва да бъде с цел да отговориш на очакванията на гражданите. Да работиш по съвсем различен начин. Това означава да смениш модела на формиране на бюджета - да организираш обсъждания, включително с обществени съвети и граждански организации, за да ги чуеш тях. Да ти кажат какви са проблемите им и кои са приоритетите за тях. Кому е нужно в един квартал да направиш 5 площадки, а в същото време всички улици да са разбити и с дупки, да се нуждаят отчайващо от ремонт, който все не се случва", посочи Паргов.

Според лидера на столичните социалисти, сливането на ресори в структурата на общинската администрация функционално не променя почти нищо. "Общинската администрация най-накрая трябва да излезе на терен. Това би била огромната промяна. Време е кметът да оправдае малкото доверие, което й гласуваха софиянци, и да се справи с това предизвикателство. Общинската администрация не трябва повече да стои барикадирана зад бюрата в кабинетите на "Московска", коментира той.

Лидерът на БСП - София е категоричен, че намаленият с около 50 милиона бюджет на Столична община за 2020 година няма да окаже съществено влияние върху работата. "Ако погледнем касовото изпълнение на бюджета за предходната година, ще видим, че то е изключително малко в сравнение с онова, което сме заложили за изпълнение”, коментира Калоян Паргов. По думите му обикновено непохарчените пари за капиталови разходи са около 60-70%. „План сметката за чистота също не я харчат в пълния обем. За последните години само от такса смет се събират едни 140 милиона лева, които чрез счетоводна хватка, управляващите в Столична община ги инвестират, за каквото си поискат. Говоря за така наречените недобори - това са несъбраните такси от предходни години, които са платени в настоящата", обясни той.

Калоян Паргов определи изминаващата 2019-а година като средно успешна за БСП. "Щеше да е много успешна, ако имахме по-категорично присъствие в местната власт, включително и в София. Въпреки всичко, резултатът ни в столицата бих го определил като голям напредък, предвид загубата през 2015-а. Мога спокойно да кажа, че Градската организация се справи много добре през тази изборна година. Това е оценката, която бих поставил за работата на всички в екипа”, подчерта той. Според него истината е, че ако сметнем резултатите на кандидатите за кметове, които бяха алтернатива на Йорданка Фандъкова, ГЕРБ е в малцинство в София. „Но така е изградена изборната ни система, че с 200 000 гласа печелиш близо 2-милионен град. И тук вече идва въпроса за доверието на софиянци към настоящия кмет на столицата", отбеляза Паргов.

Лидерът на БСП - София посочи прекалено агресивното поведение в кампаниите като основна слабост на партията по време на избори. "Правихме доста анализи и очевидно, че крайностите в поведението не винаги са печелившият модел”, коментира той. По думите му очакванията на избирателите са за друг тип кампания, те искат да им предложиш перспектива. Агресията ги плаши. „Мисля, че прекалихме точно с агресията. От друга страна - да, подобно поведение може да спечели доверие, особено на апатичните, отчаяни и виждащи виновника за това положение в управляващите. Точно тук идва майсторството - да умееш да смесиш съставките в подходящите дози. Това е като да си добър готвач и да подбереш най-добрата комбинация от подправки, за да съставиш перфектната рецепта", заключи Калоян Паргов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във