Банкеръ Daily

Иван Хиновски:

Очаквах разцепване в ИТН, има недоволство от някои политики на партията

Очаквах ПГ на "Има такъв народ" да се разцепи, защото има недоволство от някои политики на партията. Не съм изненадан, дори очаквах по-рано да се случи. Не се чува мнението на експертите, не се питат. Има повече лозунги и команди към членовете на ИТН.

Това заяви енергийният експерт Иван Хиновски, съветник към "Има такъв народ".

"Партията е моноструктурна и се смята, че основният носител на успеха на ИТН е Слави Трифонов", добави той и уточни:

"Дебалансираха се нещата, защото, въпреки че е истина, че Трифонов е лицето, трябва да се слуша мнението на хората, които са експерти". 

Партията "Има такъв народ" няма собствена енергийна политика, категорично заяви Хиновски.

"Министърът на енергетиката никога не се е вслушвал в енергийните експерти. Аз съм се опитвал многократно да му дам съвети, че неговите политика са хазартни и въпреки всичко се води някаква твърде рискова политика. Политиката за обезпечаване на природен газ беше хазартна. Можеше да поискаме анекс с изясняване за изясняване на клаузата за плащане в рубли. Можеше да се хеджира цената, можеше да се говори за един временен анекс, защото от нова година ние трябва да водим нови преговори с "Газпром" за цената", обясни той пред БНР.

Експертът изказа мнение, че трябва да бъде продължен диалогът с "Газпром".

По думите на Хиновски Александър Николов е бил слаб министър, без познания в бранша и това се е използвало от вицепремиера Асен Василев да му се налагат решения.

"Николов не водеше разумна енергийна политика", подчерта Хиновски.

Facebook logo
Бъдете с нас и във