Банкеръ Daily

Общество и политика

Очаква се огнище на африканска чума във Видинско, твърди директорът на БАБХ

Безспорно има вирус по свинете във Видинско. Това заяви директорът на Българската агенция по безопасност на храните Дамян Илиев. Той увери, че ще бъдат взети проби, за да се разбере как протича заболяването.

"Нашите ферми не са технологично разделени, което да ни даде гаранции, че вирусът няма да се разпространи. Допускането му ще е хазарт. Дори едно болно животно да има във фермата, всички останали свине трябва да се унищожат" обясни Илиев в ефира на БиТиВи. По думите му съмненията водят до това, че мерките не могат да се прилагат на 100% както в Чехия, където нещата са опростени. "Там имат малко предимство – заболяването се е случило в една котловина при диви прасета. Всички диви прасета са отстреляни от снайперисти и специални служби“, посочи директорът на БАБХ.  Той е категоричен, че има разписани правила на Световната здравна организация и компетентните органи трябва да го свършат, а обществото трябва да помогне.

Специалистът призова да се мобилизират всички институции, тъй като трябва да се евтаназират животните, за да се спре заболяването сега и веднага. Причината за разпространението на заразата са хората, посочи още той. Важно според него е да няма животни в задния двор.

Експертът прогнозира, че пробата във Видинско ще е положителна. Една от причините за разпространението на чумата по свинете у нас се дължала на това, че дивите заразени прасета спокойно плуват през Дунав. Илиев подчерта, че снимките със загробени живи животни не са от България, а от Малайзия, а самото загробване не носи големи беди. От своя страна вирусът не е опасен за хората. "Както не е опасно да се изяде заразено месо, толкова не е опасно и разпространението през почвата", обясни шефът на БАБХ. 

Той разкри, че има хора, които изнасят прасета, за да не бъдат евтаназирани, други са ги скрили, даде пример той, визирайки Зидарово. "В опасно положение сме. Ако не се вземат мерки навреме – секторът е в опасност“, стана ясно от думите му. 
 
"До момента сме евтанизирали 22 000 животни в Бръшлен, в Николово - 11-12 000. До края на месеца ще успеем“, уверен директорът на агенцията.

Припомняме, че огнищата на африканска чума по свинете у нас са вече 22. Вчера стана ясно, че са отрицателни пробите от четвъртия свинекомплекс в Русенско. Заразата порази вече три големи индустриални ферми в област Русе - в Николово, Бръшлен и Голямо Враново, които осигуряват близо 1/3 от месото на пазара у нас.

Министър Танева поясни, че започва умъртвяване на прасетата в домашните стопанства. На 25 юли еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис заяви, че България може да изгуби свиневъдството си.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във