Банкеръ Daily

Общество и политика

Очаква се гласувалите българи в чужбина да счупят всички рекорди

Българите в чужбина ще могат да гласуват в общо 791 избирателни секции.

Българите във Великобритания могат да гласуват в рекорден брой изборни секции – 135. Три часа след началото на изборния ден пред посолството ни в Лондон се образува опашка от желаещи да упражнят правото си на вот. 

В Турция гласуват в 49 секции. В Германия с машини гласуват избирателите в 56 секции, в това число в посолството и Българския културен институт в Берлин

Няма информация за сериозни проблеми в изборните секции във Великобритания.

"Ако има много малка разлика между две формации, е възможно вотът от чужбина да се окаже важен. В България вероятно ще гласуват под 3 милиона души”, смята Димитър Ганев от „Тренд”.

Само в 56 секции във Великобритания ще се гласува с машини. Що се отнася до документите, има решение на ЦИК от 6 юни, което гласи, че всички изтекли след 13 март документи могат да бъдат използвани за гласуване, ако гласоподавателят представи документ за заявление за издаване.

Българите в чужбина ще могат да гласуват в общо 791 избирателни секции. Това е най-високия брой места за гласуване извън страната, откривани досега. В 56 секции на Острова са разположени 65 машини, а в останалите 79 се попълват хартиени бюлетини. Гласуването трябва да приключи в 22:00 часа българско време. 

На предсрочните парламентарни избори преди три месеца беше поставен рекорд: през 465-те секции, разкрити в 69 държави, минаха 180 000 наши сънародници зад граница.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във