Банкеръ Weekly

Общество и политика

ОЧАКВА НИ НЕВИЖДАН ПОЛИТИЧЕСКИ ВОДЕВИЛ

От близо месец наблюдатели, медии и политици ни заплашват със свръхактивен зимен сезон. Предричат ни непозната досега политическа агресивност. За първи път битката за държавната власт ще е истинска, откровена и неподправена, твърдят познавачи. Дневният ред на първите политически седмици пък подсказва, че и в най-горещите прогнози има голяма доза истина.


За лятната почивка депутатите се разделиха със сериозен скандал, чието продължение ще бележи и първите седмици на новия сезон. Благовест Сендов вече не е заместник-председател на 38-ото Народно събрание, а в последния пленарен ден през юли колегите му от Демократичната левица обявиха решението си да не предлагат друга кандидатура за овакантеното място. Точно тук обаче е и пукнатината, от която може да се разгори повторно скандалът за представителя на БСП в председателството на парламента.


По правилник втората по големина парламентарна група има право на едно постоянно заместник-председателско място в Народното събрание. Привилегиите, които ползват подгласниците на Йордан Соколов, са доста важни и за парламентарните групи, които ги излъчват. Освен че имат винаги на разположение БМВ и отделен кабинет с лична секретарка, заместниците на парламентарния шеф са единствените с право да осигуряват достъп на външни лица в сградата на съединението. На пръв поглед това може и да не изглежда чак толкова важна привилегия, но на практика е в състояние да наруши болезнено ритъма на работа и дейността на цяла парламентарна група. Още по-същественото съображение, поради което Демократичната левица трудно би си позволила да остане без свой човек в парламентарния президиум, са провеждащите се всяка сряда председателски съвети. На тях, в съвсем тесен кръг, се обсъждат предложенията за формиране на седмичния дневен ред в пленарната зала, както и други важни политически въпроси. И нито една сериозна политическа сила не би искала да остане на тъмно за случващото се на подобни сбирки. Още повече сега, когато предстоят избори.


Членове на левицата подчертават, че социалистите нямат никакво намерение да се лишат от всички тези екстри. По чисто тактически съображения обаче случаят Сендов ще бъде разигран с максимален драматизъм. Левите лидери възнамерявали да издигнат отново кандидатурата на академика за овакантения пост. И чак след като страстите се нажежат до червено, не по-рано от октомври, щели да предложат друг човек. Засега изборът на новия заместник-председател не е актуална тема в социалистическите среди. Небрежно депутати спрягат едни или други имена и по-често това на Татяна Дончева. По-сериозни изглеждат прогнозите, насочващи към Йордан Школагерски. Само че през 1997 г. той беше единствената алтернатива на Сендов в парламентарната група и изборът на колегите му от Демократичната левица определено го огорчи. Затова приближени до него сега смятат, че Школагерски няма така лесно да превъзмогне обидата и да се кандидатира отново.


Очевидно е, че интригата около заместник-председателското място ще се развива почти успоредно с избора на нови лица и за Конституционния съд. През октомври изтича мандатът на трима от тълкувателите на основния закон. Техните наследници трябва да бъдат издигнати съответно по един от президента, от парламента и от общо събрание на Върховния касационен и Върховния апелативен съд. Няма никакво съмнение, че и в трите институции изборът ще е съпроводен с много шум, съмнения и скандали, придружени със сериозни политически обвинения.


Но по-голяма атракция през зимния сезон се очаква да осигури не Конституционният съд, а конституционните промени, които СДС обеща да предложи веднага след края на ваканцията. Екатерина Михайлова обясни, че сините са се отказали да пледират за правото на чужденци да закупуват български земи, защото това не било в дневния ред на самото общество. Актуална сега се оказва необходимостта от свалянето на депутатския и магистратския имунитет, уредени в чл. 70 и чл.132 от конституцията, както и да се даде право на общинските власти да определят сами размера на местните данъци и такси. В момента основният закон задължава Народното събрание да се занимава с данъците и да определя техния размер. Практиката обаче доказала, че местните власти трябва да имат свободата сами да определят някои параметри на данъчната политика в своя регион. От чисто практическа гледна точка това ще разтовари до голяма степен правителството от отговорността за местните бюджети и ще прехвърли част от бремето върху плещите на общинарите.


Пак с цел да се осигури по-голяма финансова самостоятелност на местните управи мнозинството подготвя промени и в Закона за водите и горите, които ще позволят на общинарите да ги използват за попълване на общинските каси.


Най-зрелищните скандали по всяка вероятност ще се разпалят по време на дебатите по проектите за нов Закон за политическите партии и за изменения в Закона за изборите. Иван Костов винаги е казвал, че тези два проекта трябва да вървят заедно, в пакет, но напоследък премиерът май се отказа от инициатива в тази област. Депутати прогнозират, че правилата на предизборната игра няма да се обсъждат преди Нова година и със спряганите варианти на този етап само се опипвало общественото мнение. Когато и да настъпи моментът, в кулоарите на парламента не предричат сериозни корекции. Със сигурност няма да бъде въведена мажоритарната процедура на гласуване и ако има някаква промяна в нивото на бариерата, тя ще е незначителна. Засега най-често се въртят вариантите за около 3.2-3.6%, но за да се преценят точно печалбите и загубите, е необходимо да се изчака възможно най-късният момент. Няма причини да се съмняваме, че точно към това ще се стреми и мнозинството.


Целият политически водевил, който ще бъдем принудени да наблюдаваме през идните месеци, ще се разиграва на фона на изострящата се обстановка в западната ни съседка. Това ще мобилизира и подчертано по-голям международен интерес към отделните политически играчи на българска сцена. И всяка партия ще напъва мишци, доколкото й стигат силите, за да спечели чуждото благоволение. Тези напъни могат да променят драстично политическите решения в някои централи, но на коя ще й се оцапа пейзажът, е още рано да се каже.

Facebook logo
Бъдете с нас и във