Банкеръ Daily

Гл. комисар Николай Николов:

Очаква ни много тежък ден със силен вятър и опасност от пожари

Гл. комисар Николай Николов (сн. НОВА)

"Днес се очаква много тежък ден, свързан с високи температури, ниска влажност и много силен вятър, особено в западната част на страната", за това предупреди пред НОВА гл. комисар Николай Николов - директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Той коментира и трагедията край санданското село Петрово, при която загинаха двама горски служители. Николов обясни, че все още не е ясно дали те са загинали в следствие на задушаване или топлинен удар. Според него най-вероятно е и заради двете. 

„В гората е трудно и непредсказуемо. Ако бъдеш облечен с пълна екипировка, не можеш да изкараш повече от 30 минути. Не можем да кажем дали горските служители имат предпазни средства. Най-важно е обучението на тези хора, но никой не е застрахован от ситуация като тази”, обясни той.

„През изминалото денонощие на територията на страната са регистрирани 187 пожара. Всички са локализирани. При два пожара продължават нашите действия – Петрово в Сандански, Свирачи в Хасковско. Късно вечерта пристигнаха доклади, че ситуацията е овладяна по целия периметър. Днес, заедно с доброволците, започваме решителна намеса с идеята до обяд да свършим работата по тези пожари”, каза още той.

Николов предупреди, че солени глоби грозят тези, които предизвикат пожари. Той призова областните управители и кметовете да предупреждават хората да не горят ниви и сухи треви.

Три модула за гасене на пожари от военни формирования от състава на Сухопътните войски оказват помощ при погасяването на големи горски пожари в областите Хасково, Благоевград и Пловдив, съобщават от министерството на отбраната, предаде БНТ.

От 3.40 ч тази нощ 20 военнослужещи с 4 автомобила (един от тях специализиран) от 31-и механизиран батальон в Хасково участват в погасяването на пожар в Източните Родопи край село Свирачи, Община Ивайловград.

От 5.25 ч сутринта 36 военнослужещи с 4 автомобила от състава на Бригадното командване - Благоевград действат по погасяването на пожара, обхванал декари гора край село Петрово, Община Сандански.

От 7 ч 26 военнослужещи с 4 автомобила от състава на 61-а механизирана бригада Карлово участват в гасенето на пожарите край селата Кръстевич и Старосел, Община Хисаря, където е обявено частично бедствено положение.

Модулите за гасене на пожари работят в координация с останалите институции, които полагат усилия в овладяването на огъня и ограничаване на по-нататъшното му разпространение.

Facebook logo
Бъдете с нас и във