Банкеръ Daily

Д-р Стойчо Кацаров:

Оценката за управлението на кризата е слаба

Става дума за служител на държавната администрация. Когато навършваш пенсионна възраст се пенсионираш. Човекът, който назначих на мястото на проф. Тодор Кантарджиев също е от института и е по негово предложение, така че опасност за института няма. В това няма никаква драма. Няма нищо странно и необичайно не е станало. Въпросът е приключен. Това заяви пред БТВ служебният министър на здравеопазването доц. д-р Стойчо Кацаров. 

„Никой не пречи на лекарите да работят, нито на професорите. Става дума за длъжност в администрацията. Не виждам как пенсионирането на един човек може да води до протести“, обясни той.

„Персонални оценки не давам. Ценя личното достойнството на всеки и затова не го правя. Оценката за управлението на кризата е слаба. Това стои в основата на огромния брой смъртни случаи, които дадохме. Не сме имали толкова висока смъртност от Първата световна война насам. Вече съм назначил и проверка за това“, съобщи служебният здравен министър.

„Останалата част от щаба си работи. Ако съм искал да разчиствам, щях да го направя“, увери той.

„Анализът, който изготвяме, ще бъде полезен и за следващия министър. Надявам се грешките, които бяха допуснати, да не се повтарят“, коментира още Кацаров. 

По отношение на болница „Лозенец“, министърът заяви, че тя има статут, както на всяка друга болница в страната. „Сигналите за нередности, се потвърдиха. Освен това данните за нередности при трансплантации вече са предадени на Прокуратурата. Още по-тежко е положението в "Александровска болница". Друго нещо, което ме притеснява са натрупаните 70 млн. лева дългове, които ние и децата ни ще трябва да плащаме. Притеснително е и създаването на фондация, парите от която са давани на частни лица“, коментира Стойчо Кацаров. 

„Проблемът не е, че няма кой да извършва трансплантации, а че няма донори. Това е рана в здравната ни система. Аз ще започна промените, но няма да имам време да ги довърша. Няма да се откажа и ще отида докрай“, закани се министър Кацаров.

По отношение на ваксинацията, служебният здравен министър заяви: „Ние сме последни по ваксинации не в последните две седмици, а откакто се правят ваксинации. Дадох приоритет на възрастните хора, защото те умират най-много, отворихме още ваксинационни центрове, ваксини също има. Васксините са безопасни, но не мога да накарам никой да го направи насила“, заяви здравният министър.

"Явно съм опасен, след като вече си извоювах правото да имам агитка пред телевизията. Това показва, че съм опасен човек, а и че съм на прав път", каза още Кацаров. Повод за думите му станаха действията на група граждани, кито го причакаха до сградата на телевизията и го освиркаха.

Facebook logo
Бъдете с нас и във