Банкеръ Daily

Общество и политика

Обзор обяви независимост от Несебър чрез референдум

Обзор обяви независимост от Несебър. 75 процента от имащите право на глас в града и близки 6 села гласуваха вчера в референдума за отделянето от Община Несебър, което означава, че той е валиден.

Над 70 на сто гласувалите са отговорили с "да" на въпроса "подкрепяте ли предложението за обособяване на нова Община с център град Обзор".

Референдумът е положителен при участвали в гласуването 1626 избиратели. Активността е 76.02%, а отговорилите с „да” в подкрепа са 1139. Това означава, че предпоставките на закона са изпълнени и референдумът е валиден

До 2 седмици областният управител на Бургас трябва да внесе доклад в Министерския съвет с резултатите от референдума. След това Министерският съвет трябва да стартира процедура по вземането на решение за отделянето на Обзор и още 6 селища от община Несебър. 

Кметът на Обзор Христо Янев коментира, че Община Несебър винаги е неглижирала Обзор и съставните селища. 

Според Янев категоричният вот показва, че жителите на Обзор и съседните селища искат да се отделят от една от най-богатите общини в България.

„От хубаво никой не бяга“, изтъкна той пред БНР и добави, че Обзор може да бъде независим, можем да се издържа и няма да е в тежест на държавния бюджет.

Facebook logo
Бъдете с нас и във