Банкеръ Daily

Общество и политика

Обвинителят, разследващ главния прокурор, може да се самономинира

Парламентът създаде фигурата на специален обвинител, който ще има правомощията да разследва главния прокурор. Поправката в Наказателно-процесуалния кодекс бе приета на второ четене. "За" промяната гласуваха 83-ма народни представители, "против" – 52-ма, а "въздържали се - петима. Прокурорът по разследването може да възлага отделни действия по разследването на следовател от следствения отдел в Специализираната прокуратура.

Според окончателните текстове на управляващите, номинации за новия пост ще могат да правят всички членове на Висшия съдебен съвет, не само прокурорската колегия, каквото беше първоначалното предложение.

Първоначалното предложение бе мандатът на разследващия обвинител да е 7 години и да се избира от Пленума на ВСС с мнозинство повече от половината от членовете и с явно гласуване, но то претърпя промяна между първо и второ четене.

В крайна сметка депутатите приеха прокурорът за разследването срещу главния прокурор или негов заместник да се избира за срок от 5 години без право на повторно избиране и с не по-малко от 15 гласа с явно гласуване. Приетите текстове предвиждат прокурорът по разследването срещу главния прокурор да е част от Прокуратурата на Република България.

Предложения за кандидати за длъжността на специалния прокурор може да правят не по-малко от шестима от членовете на Пленума на ВСС, както и кандидатът за заемане на длъжността, тоест да се самономинира.

Последните поправки, внесени от ГЕРБ и "Обединени патриоти", бяха атакувани от БСП с аргумента, че промените са ненужни, неразбираеми и няма да бъдат ефективни.

"Нима има наивник, който може да допусне, че прокурорът по разследването срещу главния прокурор, въпреки гръмката си титла, има капацитет нещо да направи, за да постигне целта, с която е създаден. Изводът, уважаеми народни представители, е очевиден – кръгът на солидарността и взаимопомощта между прокурорите се затваря с тези предложения. Ако искате действително независими, изпълнени с гордост от работата си прокурори, които да преследват унищожаващата народа ни корупция, ги освободете. И не предлагайте решения, целящи само и единствено да съхранят статуквото", заяви социалистът Филип Попов.

Христиан Митев от "Обединени патриоти" защити поправките, като посочи, че обвинител номер едно също трябва да бъде разследван.

"Предполагам, че не очаквате тука да се създава извънредно законодателство с извънредни правила, различни от общите правила на наказателния процес в Република България, само защото евентуално разследването би било насочено към главния прокурор. Главният прокурор, мисля че всички сме съгласни, че е гражданин на Република България като всички нас, и би следвало да бъде разследван и съден по същите правила, по които бива разследван и съден всеки един български гражданин", каза Митев.

Главният прокурор може да поиска отстраняване от длъжност на този, който го разследва. От това се опасява зам.-председателят на парламентарната група на "БСП за България" Крум Зарков.

Той подчерта, че според чл. 230 на Закона за съдебната власт, когато съдия, прокурор или следовател е привлечен като обвиняем за умишлено престъпление от общ характер, той може да бъде отстранен от длъжност от съответната комисия на ВСС  до приключване на наказателното производство. Това се случва по мотивирано искане на главния прокурор, което се основава на предложение от наблюдаващия. "Такава възможност не е предвидена и вие не правите поправка, че разследващият главния ще може да поиска от ВСС отстраняване от длъжността за времето на производството на обекта на своето разследване, т.е. на главния прокурор", заяви още депутатът.

По думите му, така и главният прокурор може да поиска отстраняване от длъжност на този, който го разследва.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във