Банкеръ Daily

ГЕРБ с втори извънреден брифинг за днес

Обвиниха президента Радев, че готви фалшификация на изборите

След два месеца страната ще премине към конституционна криза. Това заяви депутатът от ГЕРБ Тома Биков.

ГЕРБ дадоха втори извънреден брифинг в централата на партията за днес - този път след указа на президента Румен Радев за критериите за назначаване състава на ЦИК и го обвиниха в готвена фалшификация на изборите.

Малко по-рано от прессекретариата на държавния глава обявиха, че той е готов с процедурата за избора и назначаавне на членовете на новата ЦИК и кани лидертие на праламентарно представените партии на консултации на 5 май от 14 ч.

"Ние не знаем какви са критериите за назначаване на ЦИК, не знаем под каква форма ще се проведат тези консултации. И всичко това два месеца преди изборите. Ако бяхме направили това преди изборите, щяхте да ни унищожите", каза Биков пред медиите.

"В момента имаме нарисувана една фалшификация и опит цялото изборно законодателство да бъде направено и приложено така, че да спечелят определени политически сили около кръга Румен Радев"категоричен е депутатът от ГЕРБ. 

"Ние, за разлика от другите партии, не знаехме, че президентът днес ще издаде указ. Другите партии вероятно вече са си подготвили своите членове за ЦИК, тъй като са имали информация от своя лидер Румен Радев. Това е абсолютен скандал. Този човек, който има изключителна претенция в законодателството, издаде указ за промените в Изборния кодекс на 30 април, за да се обнародват на 1 май. Очевидно този човек е чел цяла нощ Изборния кодекс и е разбрал, че е перфектен, затова е издал указа", коментира още зам.-председтелят на парламентарната група на Бойко-Борисовата партия. 

Той уточни, че тепърва ще избират своите представители за ЦИК, тъй като преди 5 минути са разбрали какви са критериите.

"Срамно е да разформироваш ЦИК и да я дадеш на президента по негово искане", каза още Биков. По думите му новата ЦИК ще обслужва Радев и това се случва 2 месеца пред изборите за президент.

"След като нищо не се променя, защо се променя тази част и му се дава на него? Това руши доверието в изборния процес и се правят някакви тънки сметки как да се процедира после. Начинът, по който се направи този Изборен кодекс, е абсолютно срамен и брутален. Кой е писал този кодекс?", попита депутатът от ГЕРБ.

"Днешният ни брифинг е провокиран от една неистина. Неистина, която не можем да остаим неадресирана. Много пъти сме запазвали търпение и толерантност, но вече не. Всяка една лъжа ще бъде разкривана", заяви в началото на брифинга Георг Георгиев. Той показа разпечатка от Сметната палата, с която опроверга Ивайло Мирчев от "Демократична България", че фирмата, която притежава машините за гласуване не е дарител на ДБ.

"100 000 евро са инвестирали в кампания. Инвестиции в биткойни и дарения във въображаема валута", разкри той.

Георгиев попита защо колегите им от целия политически спектър не говорят по важните международни теми. "Къде са колегите, които носеха европейските доклади, в които се говори за върховенство на закона, днес, когато искат да се закрият спецсъдът и КПКОНПИ", добави представителят на ГЕРБ.

"Това, което наблюдаваме в момента като процеси, рязко се различава от това, което сме виждали от тях като политики в годините назад. Както и колегата Станислав Трифонов, който замълча, когато трябваше да управлява", възмути се Георгиев.

"Тези партии мълчат, защото са взели решение. И "Демократична България", и БСП, и Слави Трифонов и Мая Манолова мълчат по още една тема - Изборния кодекс, който е много срамен. Днес президентът е издал указ, че свиква нови консултации с партиите на 5 май по избор на нова ЦИК", добави Тома Биков от ГЕРБ. По думите му най-вероятно те са имали информация за тези консултации, затова и мълчат.

"Проблемът с даренията е следният - те днес цял ден пишат във Фейсбук и дават интервюта по повод едни 4 секунди от нашия брифинг, а не казват и дума за Русия", каза Биков в отговор на въпрос за "Демократична България".

"Най-вероятно ще научим с прессъобщение кога ще бъде разпуснато Народното събрание и това ще стане няколко минути преди самото разпускане, както се случва напоследък", коментира още той.

Facebook logo
Бъдете с нас и във