Банкеръ Daily

Бойко Рашков:

Обвинението бездейства по проверката на 38 политици и магистрати

"Прокуратурата бездейства по въпроса с проверката на имущественото състояние на 38 политици и магистрати, които имат имоти в чужбина, но не са декларирани тук. Имам доказателства за това. Прокуратурата е бавила изясняването на този въпрос, за да не си създава неприятности със силните на деня". Това каза вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков. 

Според него граждани, които са допуснали грешка и не са декларирали имуществата си, могат да се чувстват виновни, а така те стават лесни за манипулация. "Висшият съдебен съвет има доста категорично поведение в подкрепа на главния прокурор неслучайно. Прокуратурата има данни за магистрати от ВСС. Там има материали за високопоставен прокурор и за неговата съпруга. Един такъв прокурор няма да поиска да се публикуват такива данни, защото ще възникнат въпроси и за него самия", каза Рашков пред БНР. Той допусна, че е възможно тези политици или магистрати да не са декларирали имуществата си заради придобиването им чрез корупционно поведение.  

"Оперативната служба трябва да направи необходимото да изслуша и Бойко Борисов. Има позорни факти за българската магистратура, за управляващите, взели властта, които се вживяват като такива, които могат да правят каквото си искат", такова мнение изрази вътрешният министър по повод извиканите за разпит бивши прокурори и действаща следователка, и бившия земеделски министър Мирослав Найденов. Рашков посочи, че след приключване на проверката ще бъдат направени изводи и преписката ще бъде изпратена на съответната компетентна прокуратура. "Главният прокурор ще се намеси и в този случай. Неговият предшественик също е проявявал бездействие за това досъдебно производство, което е било прекратено", добави той.

По повод твърденията за подслушванията, вицепремиерът направи препратка към "институцията, която е поискала и получила разрешения за подслушване на огромен брой хора, излезли да протестират" - Специализираната прокуратура. "Прокуратурата е сметнала, че хора, които упражняват своето конституционно право, трябва да бъдат подложени на наблюдение със СРС, ползвайки правното основание "престъпление против сигурността на Републиката"... Знам имената на подслушваните", каза министърът.

Facebook logo
Бъдете с нас и във