Банкеръ Daily

Общество и политика

Объркани са резултатите от преференциалния вот, твърди "Да, България"

Наблюдава се устойчива тенденция за използване на преференцията от страна на избирателите. Това показва анализ на Института за развитие на публичната среда на данните за европейските избори. Организацията е създадена от Антоанета Цонева, член на ръководството на партия "Да, България".

Над 34% от избирателите са гласували с преференция. Преференциите в 1139 от общо 3 хиляди секции, в които се гласува машинно на отминалите евроизбори, са сбъркани в окончателните резултати. Това показват данните на Института. Така в около 40 процента от секциите с машинно гласуване има неточности при отразяването на преференциите, според данните от проучването. Иначе, от възможността да гласуват машинно са се възползвали 159 хиляди души от общо 630 хиляди.

От изнесените днес данни стана ясно, че най-много избиратели са гласували с машини в 23-ти и 24-ти избирателни райони в София – около 40%, в Габрово – 37% и в 25-ти избирателен район в София. Най-малък е дялът на избралите да гласуват с машини в районите на Кърджали, Търговище, Монтана, като той варира между 10 и почти 13%.

От правото си на машинно гласуване са се възползвали най-много от гласоподавателите на "Волт" - 53%, "Демократична България" – 49%, а в най-малка степен машинно са гласували подкрепилите ДПС - под 10%, ДОСТ – около 12% и "Презареди България" – около 9%.

В 309 секции гласовете с машина са повече от подадените с хартиена бюлетина. В една от секциите в София 83% от избирателите са гласували с машина. В добричкото село Стефаново 212 души, или 80% избирателите, са гласували с машина, а във Велико Търново почти 71% от избирателите са гласували с машина в съответната секция.

От "Да, България" отбелязаха още, че машинното гласуване е било съпроводено с редица проблеми, като например това, че обществената поръчка е проведена в последния възможен момент.

В 1139 протокола има несъответствие между данните от машинното гласуване и окончателните резултати от изборите. Причините за несъответствията са неправилно пренасяне на преференции в окончателния протокол, непълно пренасяне на преференции в окончателния протокол, както и допуснати технически грешки – например в машинния протокол преференцията е за кандидат № 4, а в окончателния протокол преференцията е пренесена за кандидат №5.

Facebook logo
Бъдете с нас и във