Банкеръ Daily

Общество и политика

Обсъждат прием на заразени от Covid-19 само в определени болници

Болните с коронавирус да се съсредоточат само в определени лечебни заведения, а останалите болници да останат като буфер за лечение на другите заболявания. Това бе една от обсъжданите теми по време на спешна среща на Столичната Регионална здравна инспекция с директорите на всички столични болници. „Нужна е обща стратегия на поведение към заразата от коронавируса”, каза д-р Данчо Пенчев, директор на столичната РЗИ.

„Посоката, в която вървим, е пряко насочено хоспитализиране на пациенти в определени болнични заведения. В една голяма част от тях трябва да се концентрират леките и средно тежки форми, както в другите лечебни заведения трябва повече да стоят като буфер, отколкото да бъдат запълвани“, посочи той.

Директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов подкрепи идеята да има отделни болници за лечение на коронавирус, а другите да лекуват и другите заболявания. „За съжаление, може би се иска много повече, и ако успеем това, което беше моето предложение, да локализираме няколко центъра, където да се лекуват болните с коронавирус и няколко реанимационни центъра, където също да се лекуват тези, които се нуждаят от реанимация, по този начин ние ще облекчим много и персонала на всички болници, защото ще намалим риска“, аргументира се той.

13,6 % е средният процент на заразени медици за Европа, сочат данните на Европейският център за заразни заболявания. Близо 30 % са заразените медици в Ирландия, където е най-високият процент заразен персонал.

Facebook logo
Бъдете с нас и във