Банкеръ Daily

Общество и политика

Обсъждат искането на "Демократична България" за референдум за инсинератор в ТЕЦ "София"

Започна обсъждането в столичните общински комисии на предложението на "Демократична България" да се проведе местен референдум за изграждането на инсталация за изгаряне на боклук в ТЕЦ "София“. Идеята за инсинератор, който да произвежда RDF гориво от негодните за рециклиране отпадъци, от няколко години е във фокуса както на общинските съветници, така и на екологичните организации и на гражданите. Според групата на "Демократична България" именно столичани трябва да са тези, които да решат дали да има подобно съоръжение в града и какви ще са ползите, но и най-вече негативите от него.

Инициирането на местен референдум за изграждането на инсталация за изгаряне на отпадъци в ТЕЦ "София" и преобразуването на полученото гориво в електро- и топлинна енергия не е нова идея. В настоящия Столичен общински съвет, групата на демократите отново постави въпроса за разглеждане, след като успя да събере нужния минимум от подписи с включилия се към тях независим общински съветник Борис Бонев.

Председателят на групата Методи Лалов посочи, че има два вида аргументи против проекта - икономическата обосновка и опазването на околната среда.

Изпълнителният директор на "Топлофикация – София" Александър Александров подчерта предимствата за управляваното от него дружество - икономия от газ, икономия от квоти, по-голямо и по-съвременно производство на електроенергия.

Ваня Тагарева от Обединение "ГЕРБ – СДС" в СОС припомни, че инсинераторът е част от третата фаза на проекта за интегрирана система от инсталации и съоръжения за рециклиране, третиране и оползотворяване на отпадъците и няма как Столичната община да не пристъпи към реализиране на това намерение, още повече след като Европейската комисия одобри финансирането за него.

Тагарева припомни, че проектът е широко обсъждан със софиянци през 2015 г.

Зам.-кметът по направление "Екология" Десислава Билева, както и Александър Александров допълниха, че информацията за проекта е предоставена на гражданите и общинските съветници, и те могат да се убедят в предимствата му.

С тези изказвания не се съгласи Ясен Цветанов от инициативата "За чиста София без изгаряне на отпадъци", който посочи, че не всички данни са представени и обществото няма как да вземе аргументирано решение.

След като на заседанието на водещата комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране в СОС бе отхвърлено предложението за местен референдум, с който софиянци да изразят мнението си дали трябва да се изгради инсинератор за изгаряне на негодните за рециклиране отпадъци, предстои днес и утре въпросът да се дискутира и в другите ресорни комисии, преди да се включи като точка в дневния ред на следващо заседание на местния парламент. Така окончателно ще се разбере дали и този опит за допитване към гражданите ще завърши с неуспех.

Facebook logo
Бъдете с нас и във