Банкеръ Daily

Общество и политика

Обсъждат дали и на депутатите да бъде искан зелен сертификат

Ръководствата на парламентарните групи обсъждат дали да бъде изискван зелен сертификат и за депутати.

От ГЕРБ са категорични подръжници на въвеждането на това изискване.

"Ние всички сме ваксинирани, всички имаме "зелен сертификат". В този смисъл за нас не е проблем всяка сутрин да показваме "зеления си сертификат" на влизане в сградата. Считаме, че когато правилата важат за цялата държава съгласно заповед на министъра, трябва да важат и за народните представители. Така е редно", заяви председателят на парламентарната група Десислава Атанасова. 

Очаквано, от "Възраждане" се обявиха против.

"Вие знаете много добре какво е нашето отношение изцяло към "зеления сертификат", а именно, че той е противозаконен, антиконституционен и настояваме да не бъде въвеждан в сградата на Народното събрание, защото все пак Конституцията дава право на народния представител да изпълнява своите законодателни правомощия, което не може да бъде ограничавано чрез ограничения във вътрешния правилник", опонира заместник-председателят на групата Петър Петров.

Групата на ДПС още не е взела решение каква позиция да заеме, но заместник-председателят на парламента Мукаддес Налбант има лино мнение.

"Надявам се да има едно положително решение по този въпрос. Аз съм ваксинирана с трета доза и призовавам всички да го направят. Това е в интерес на всички - на нас самите, на семействата ни, на децата ни, на цялото общество", каза тя.

Още не се знае каква е позицията на другите парламентарни групи. От ГЕРБ обявиха още, че ще предложат първа точка на утрешното заседание на парламента да е случилото се вчера в редакцията на вестник "Труд".

Facebook logo
Бъдете с нас и във