Банкеръ Daily

Общество и политика

Обсъждаме представяне на съвременното българско изкуство в "Бозар" в Брюксел

Пол Дюжарден и Боил Банов

Министърът на културата Боил Банов се срещна с изпълнителния директор на белгийския Център за изящни изкуства "Бозар" Пол Дюжарден.

Основната цел на срещата бе да се обсъдят възможностите за по-задълбочено и дългосрочно сътрудничество при представянето на българско съвременно изкуство в Брюксел.

През последните няколко години България присъства в програмата на "Бозар" с няколко събития. Сред тях бяха концертът на Софийската филхармония с участието на сопраното Соня Йончева, видео инсталацията "Някои българи" на Недко Солаков, изпълненията на хор "Българските гласове - Ангелите", прожекциите на филмите "Посоки" на режисьора Стефан Командарев, "С лице надолу" на режисьора Камен Калев, "Добрият пощальон" на режисьора Тонислав Христов, "Червено, виждам червено" на режисьора Божина Панайотова. Освен това в "Бозар" бяха представени няколко театрални постановки. А в рамките на фестивала "Балкантрафик“ в няколко поред години участваха български фолклорни групи и съвременни музиканти.

По време на срещата с Пол Дюжарден Боил Банов припомни и доброто партньорство с "Бозар" при организацията и провеждането на събития в рамките на културната програма на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 година. От своя страна Пол Дюжарден подчерта, че в Центъра за изящни изкуства има редица направления и сериозен контекст, в който България да бъде представена успешно с изключителната си култура особено предвид интересите на мултикултурната публика в Белгия. Известният Център за изящни изкуства е притегателен център за творци, интелектуалци, философи, изследователи, политици, предприемачи и граждани, като стимулира обмена на различните им идеи и мнения. По програмата му си сътрудничат над 450 партньори от целия Европейски съюз. Той притежава едни от най-известните концертни зали с 2200 места, както и много пространства за експозиции.

В края на срещата министърът на културата и директорът на Центъра за изящни изкуства се споразумяха да продължат разговорите, като допълнително уточнят параметрите на партньорството и неговото съдържание. По-конкретно говориха за осъществяването на двустранен диалог между професионалисти и експерти и коментираха варианти за организиране на фестивали, насочени към класическата музика, джаза, включително литературни събития, кино седмици, цифрова "лаборатория" с фокус върху изкуствата, технологиите и науката.

Facebook logo
Бъдете с нас и във