Банкеръ Daily

Красимир Вълчев:

Обсъжда се за разредено присъствие на учениците от 8 до 12 клас

Като резервен вариант се обсъжда разредено присъствие в училищата на учениците от 8 до 12 клас. Не е желателно мярката да се използва в прогимназиален етап, а в началния етап мярката ще се прилага в краен случай. Това заяви министърът на образованието Красимир Вълчев, който от вчера се е самоизолирал след контакт с COVID заразен.

"До две седмици няма да се подобри ситуацията с вируса. Обмисляме редуване, така че учителите да не са само вкъщи продължително време", каза той. По думите му мярката би действала локално, според условията в различните училища.

Просветният министър заяви, че до края на седмицата ще бъдат дадени още насоки на училищата. "600 са заразените с COVID-19 учители. Има повишен дял на учителите, които са подали молби за отпуски. Нямаме достатъчно заместващи учители", разясни част от проблемите в системата Вълчев.

Той коментира, че не е възможен ефективен образователен процес с постоянно носене на маска в час.

Детските градини ще продължат да работят, те са последни в алгоритъма на затваряне на образователните институции.

При тях не може да се има компенсаторен механизъм за обучение. Променя се наредбата с която се увеличават дните, в които децата ще отсъстват по решение на родителите, категоричен е образователният министър.

Близо 650 са заразените преподаватели в училищата и детските градини. Има повишен дял на учителите, които са подали молба за отпуск. Има проблем със заместването на учителите, допълни още министърът на образованието.

"Приключваме с ангажимента от 2017 г. за увеличение на учителските заплати - те ще са 125-130% от средната заплата за страната. Минималната заплата става 1300 лева за преподавател. За целта са предвидени 60 млн. лева в Бюджет 2021 г.", посочи още Вълчев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във