Банкеръ Daily

Марияна Николова:

Обсъжда се възможността всички ресторанти да отворят

Обсъжда се възможността всички ресторанти да отворят при условия, в които в момента работят ресторантите в хотелите. На следващото заседание на Националния оперативен щаб в четвъртък допълнително ще бъде дискутирана възможността за разхлабване на мерките, които касаят заведенията. Това заяви вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова след проведената в Министерството на здравеопазването среща с представители на ресторантьорския бранш.

В дискусията участваха министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, министърът на труда и социалната политика Деница Сачева и министърът на икономиката Лъчезар Борисов.

Министър Николова поясни, че към момента се обсъжда възможността за отваряне на заведенията на 18 февруари, ако епидемиологичната обстановка в страната го позволява. И допълни, че настояването на бранша е ресторантите да отворят още от 1 февруари, отново при спазване на конкретни условия – 50% заетост и вечерен час. Различни варианти се обсъждат за вечерния час – 22:30 часа, 23:30 часа, но все още не е договорено, уточни вицепремиерът.

Най-важни са животът и здравето на хората и здравните власти са тези, които трябва да вземат окончателното решение по повод промяна на заповедта на министъра на здравеопазването, заключи Николова.

Бизнесът предупреди, че "италиански модел"

с протестно и неразрешено отваряне на заведенията от 1 февруари може да се случи и у нас.

 "Настояваме заведенията да бъдат отворени на 1 февруари с 50% капацитет и не отстъпваме от това", заяви след срещата председателят на Асоциацията на заведенията в България Ричард Алибегов. От бранша са склонни да приемат нощните клубове и дискотеки да заработят от 1 март.  

Съгласие не е постигнато и за вечерния час на работа на ресторантите - според правителството той трябва да е 22.00 ч, но браншът настоява за 23.00 ч.

По време на срещата министрите са уверили ресторантьорите, че ще получат обещаната финансовата помощ от държавата. От Сдружението на заведенията заявиха, че до момента персоналът още не е получил помощта от 24 лв. на ден за месец декември. Не е започнало изплащане и на обещаните компенсации за собствениците на заведения в размер на 20% от оборота за месеците, в които стоят затворени.

Освен това е обсъдено и продължаването на мярката 60 на 40, която за туристическият бранш е 80 на 20. 

По-рано днес премиерът настоя да се определи дали има възможност ресторантите да работят с капацитет от 50% до 22.30 часа вечерта. Той поиска да се помисли и магазините в моловете да могат да работят при ясно определен компромисен начин, но без местата, на които се събират много хора - заведенията за хранене и детските кътове.

По негови думи настоящите мерки са доказали, че чрез тях се намалява натискът върху болниците и се спасяват човешки животи. При актуализирането на ограниченията ще се водим от това как се движи заболеваемостта, категоричен бе Борисов.

Окончателното решение за отпускането на мерките ще бъде докладвано на министър-председателя в четвъртък. В случай на отбелязване на нов ръст на заболеваемостта и сериозен натиск върху лечебните заведения обаче ограниченията ще бъдат преосмислени и отново затегнати.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във