Банкеръ Daily

Общество и политика

Обсъдиха болната тема за сертификатите за износа на картини

В Министерството на културата представители на ведомството, на Съюза на българските художници и експерти са разговаряли по въпроса за процедурата за износ на картини в чужбина. Редица художници и галерии настояват за облекчаване на сега действащата практика. При нея всеки, който иска да изнесе картина в чужбина, трябва да мине през Комисията за износ в Националната галерия, която да му издаде удостоверение, че художественото произведение не притежава характеристики на културна ценност.

Според чл. 7 от Закона за културното наследство не са културни ценности "произведения на изкуството, собственост на техните автори, или такива, които не са по-стари от 50 години; антикварни предмети, непредставляващи произведения на изкуството, които не са по-стари от 100 години, с изключение на особено редки и ценни екземпляри, идентифицирани като културни ценности".

За целите на идентификацията изнасящият картината трябва както да я представи пред Комисията (която работи в три дни от седмицата за по два часа - понеделник, сряда и петък от 10.00 часа до 12.00 часа), така и да занесе два броя нейни цветни снимки (9/12см) и да попълни картон с данни, който съдържа информация кой е авторът, какво е наименованието й, кога е създадена, какви са размерите й и какви са техниката и материалите й на изпълнение.

Тази процедура затруднява художниците и им създава неудобства, за които и вестник "Банкеръ" писа.

По време на срещата в Министерството на културата са били дискутирани предложения от страна на гилдията на художниците за това какво може да бъде направено. Целта е процедурите да не ограничават износа на съвременно българско изкуство. След като са били чути различни идеи и мотиви за промени, участниците в срещата са се съгласили, че трябва да продължат да обсъждат мярката в по-широк кръг. Предстои организирането на нова среща, в която ще вземат участие и представители на други заинтересовани страни. 

Facebook logo
Бъдете с нас и във