Банкеръ Weekly

Общество и политика

Общо 68 язовира са в предаварийно състояние

Общо 68 малки общински и държавни язовира са в предаварийно състояние, съобщи министърът на околната среда и водите Искра Михайлова след заседанието на кабинета, на което е приет доклад за извършен пролетен и есенен мониторинг.

Идеята е набелязаните с набелязаните мерки да се предотвратят последиците от вредното въздействие на водите, както и да се създаде междуведомствена работна група. Проблемните съоръжения, които на практика представляват 31% от всички язовири, трябва да бъдат укрепени спешно. Те се използват предимно за напояване и са собственост основно на общини и на държавната компания „Напоителни системи“. Издадени са предписания, но все още не са наложени санкции на техните собственици, независимо от това, че тези обекти са опасни за живота и сигурността на хората. Причината за лошото състояние на тези язовири е липсата на пари за инвестиции от страна на общините. Обикновено става дума за диги и стени, които са насипни и те са компрометирани до известна степен. Мерките, които могат да се вземат за конкретните случаи, пък ще бъдат обект на работа на междуведомствена работна група, допълни Михайлова.

Тя призна, че повечето от обектите в момента са отдадени на концесия и се използват за рибарници. Предвижда се през следващия програмен период да бъдат отпуснати евросредства именно за поддръжка на този вид инфраструктура. Като проблем Михайлова изтъкна, че в общините няма изградена система за предупреждение и защита на населението в случай на авария в тези язовири.

От екоминистерството планират заедно с другите държавни институции да създадат Единен контролен орган по хидротехническите съоръжения. Няма яснота обаче кога и как ще заработи той. От министерството са проверили техническото състояние на 2330 хидротехнически съоръжения, като някои са проверявани и по два пъти. Съставени са 753 протокола през пролетта и още 868 протокола през есента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във