Банкеръ Daily

Общество и политика

Общо 187 са заразените с коронавирус у нас

Има 16 нови случая на коронавирус у нас за днешния ден и с това общият брой на заразените е 187 души. Това съобщи на редовния брифинг на Националния оперативен щаб във ВМА ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

Инфекциозното отделение на Белодробната болница "Св. София" е под карантина, тъй като има случаи на заразени хора от екипа на лечебното заведение.

Към момента 30 болни са хоспитализирани. От заразените най-много има във възрастовата група между от 40 до 49 години. По думите на Мутафчийски до две-три седмици най-вероятно ще е пикът на заразата в България.

„Математическите анализи, които се правят при нас и в БАН, показват, че се намираме още в дъното на изкачването. Кога ще се изкачим и с каква скорост - не можем да кажем“, обясни той.

„Предпазните маски пазят тези хора, които са болни, за да не заразяват останалите. Когато здравите хора носят маски, получават едно фалшиво успокоение, че правят нещо за себе си",  каза още началникът на щаба.

„Смисълът на ограничаването на движението извън градовете е, че ние имаме гнезда от заразени. Не бива да се разпиляват по различните градове. Има много хора, които не подозират, че са носители на вируса и затова е тази превантивна мярка“, поясни ръководителят на оперативния щаб.

По думите му България изпреварва много страни, които в момента налагат такива мерки, но "при изтървана ситуация".

Създава се експертен медицински съвет от лекари, който ще работи паралелно с работата на щаба.

От оперативния щаб ще поискат среща със Светия Синод във връзка с провеждането на литургии и струпването на хора в църквите. Очакванията са срещата да се проведе в началото на следващата седмица.

Мутафчийски отказа да коментира отношенията си с шефа на новия Медицински съвет към правителството, начело на който ще бъде пулмологът проф. д-р Коста Костов. "Задълженията на щаба и съответно на съвета се регламентират чрез заповеди, които ние изпълняваме", подчерта ръководителят на оперативния щаб.

Той уточни, че кметът на Карнобат вчера се е обадил в щаба и се е оказало, че наистина над града, по инициатива на градоначалника, хеликоптер е пръскал с дезинфектант. Мутафчийски за пореден път изтъкна, че тази мярка е неефективна и не се прилага никъде по света.

Facebook logo
Бъдете с нас и във