Банкеръ Daily

Общество и политика

Общо 18 партии и 7 коалиции останаха за изборите

Общо 18 партии и 7 коалиции са регистрирани за парламентарните избори на 5 октомври. Това съобщиха от Централната избирателна комисия, след като приключи проверката на ГРАО за достоверността на подадените подписки от политическите формации.

Заради недостатъчно събрани гласове и нередности в подписките комисията е отказала регистрацията на четири партии.

Отказ за регистрация за участие в изборите са получили Другата България, две формации под наименованието "Българска комунистическа партия" и Българската работническо-селска партия. До 2 септември регистрираните формации трябва да издигнат кандидатските си листи в отделните изборни райони.

„В тази връзка срокът, в който ние ще знаем кои ще са реално партиите и коалициите, които ще участват, ще го знаем едва на 2 септември, когато се видят кандидатските листи, които са издигнати или пък не са издигнати от партиите и коалициите", заяви говорителят на ЦИК Александър Андреев пред БНТ.

Той обясни, че до 2 септември инициативните комитети могат да издигат независими кандидати. Комитетите трябва да са съставени от избиратели с постоянен адрес в съответния район, да посочат лице, което да ги представлява, и още: „Лице, което ще отговаря за събирането на подписките, тъй като знаете, че там имаме прилагането на Закона за защита на личните данни".

Срокът за регистрация на комитетите изтича в понеделник, на 25 август. В същия ден общинските администрации ще публикуват и предварителните избирателни списъци.

„Всеки избирател може да провери дали той е включен в избирателните списъци и евентуално, ако има пропуски, да може съответно да подаде необходимото заявление, за да бъде включен в избирателния списък", обясни Андреев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във