Банкеръ Daily

Общество и политика

Общинските съветници в Дупница си вдигнаха заплатата с над 100 лева

Около 400 лева ще е заплатата на общинските съветници в Дупница - при досегашно възнаграждение от 270 лева, стана ясно след последното заседание на местния минипарламент и  приемането на Правилника за организацията и дейността на общинския съвет. Увеличението реално ще е още по-голямо, след като в началото на 2020 година заплатите в общинска администрация се увелечиват с 10%, предаде БНР.

Възнаграждението  на съветниците ще е 60% от средната брутна заплата в администрацията, която е около 700 лева  – 30% за участие и още 30% за участие в заседанията на постоянните комисии. За сравнение - в предишния мандат заплатата им бе 50% от средната в администрацията. 

Според прогнозни изчисления разходите за общинския съвет ще се увеличат с над 70 000 лв. годишно заради по-високите заплати

Много коментари поражда и гласуваният правилник, според който месечното възнаграждение на съветник отпада, ако му бъде наложено едно от двете наказания - "забележка" и "отстраняване от заседание". Това породи недоволство сред някои от съветниците.

Д-р Първан Дангов, бивш кмет на Дупница, сега съветник от левицата, коментира, че не е въпросът в орязването на парите, а че трябва да има ясен регламент и последователност при налагането на наказания.

Facebook logo
Бъдете с нас и във