Банкеръ Daily

Общество и политика

Общинските съветници от БСП имат положително отношение за транзита на вода от „Белмекен”

Общинските съветници на БСП в София имаме положително становище за транзита на вода от "Белмекен" през водопровода на столицата за Перник. Това заяви председателят на Градския съвет на БСП - София Калоян Паргов пред във Волуяк, където беше, за да подкрепи протеста на жителите заради липсата на канализация, водопроводи и неудобния градски транспорт.  

Паргов обясни, че лявата група в Столичния общински съвет вече е обсъдила това предложение на правителството и очаква то да бъде внесено в СОС за разглеждане по комисии. "Подобни ситуации могат да възникнат и в други части на страната. Трябва да се помисли за тази връзка между различните водоеми, за да може да се прехвърлят едни количества вода от един в друг водоем, за да можем да се реагира в такива кризисни ситуации", каза още лидерът на столичните социалисти.

Той посочи, че тази седмица е провел телефонен разговор с кмета на Перник Станислав Владимиров. "Той се обади лично и помоли за подкрепа. В тази връзка го обсъдихме и на групата в четвъртък. Вследствие на което излезе това на първо четене положително становище, при положение, че това не застрашава водата на София. Уверението е, че няма такава опасност на този етап”, обясни Паргов.

Калоян Паргов обърна внимание, че това технологично решение се чака от няколко месеца. "Знаем за проведени разговори. Онзи ден беше обявено. Преди 30 години подобни връзки имаше в цяла България. Това е наложително като бъдещи инвестиции във ВиК да бъдат изградени такива връзки и в случай на аварии и такива ситуации да може да се прехвърля вода от един в друг водоем", коментира той.

По думите му водохващанията на "Белмекен" през язовир "Бели Искър" през системата на "Софийска вода", стигащи до "Мало Бучино" и оттам през бъдещия 13-14-километров водопровод, ще даде възможност Перник в ситуация на криза да получава вода."Условието ни е това да бъде в кризисна ситуация, а не постоянен процес. Разбира се, КЕВР ще изчисли цената на водата, която ще ползват перничани. Предвид близостта и свързаността на София и Перник се налага да проявим тази солидарност, като това не застраши водата на софиянци", каза председателят на столичните социалисти. Те имали уверение, че на този етап няма опасност от воден режим в София.

Паргов обърна внимание още, че държавата трябва да отпусне средства за ремонт на стената на язовир "Бели Искър", за да не стане аварийна ситуация и в столицата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във