Банкеръ Daily

Общество и политика

Общинският съветник от БСП Петко Димитров убеди Фандъкова за ремонта на дома на Райна Княгиня

Петко Димитров

В резултат от питане на общинския съветник от БСП Петко Димитров, кметът Фандъкова лично се ангажира с възстановяването на къщата на Райна Княгиня. По думите й, ако до края на годината не бъдат набрани, чрез дарения, средствата за ремонта, в бюджета на Столична община за 2021 г. да бъде предвиден необходимият финансов ресурс за реставрацията на дома на героинята от Априлското въстание и превръщането му в музей.

Питането на най-младия общински съветник в София бе предизвикано от факта, че от февруари 2019 г. има издаденото разрешение за строеж и решение на СОС от юли същата година, с което е прието финансиране под формата на дарение – труд и услуги от Института на свободните изследователи „Хистореон“ с прогнозна стойност 402 038.25 лв.

Преди месец Димитров отправи към кмета на София 5 въпроса по темата: На какъв етап е изпълнението на договора с дарителя? Дали и как се изпълняват клаузите по този договор? Каква организация е създадена за осъществяване дейностите по контрола върху извършването на строително-монтажните работи? Кога ще завърши реставрацията? Кога ще бъде открит музея на Райна Княгиня и на акушерството?

„До сега няма нито консервация, нито реставрация, нито експониране на къщата, която е със статут на културна ценност с местно значение“, обясни Петко Димитров.

От отговора на Йорданка Фандъкова става ясно, че все още не са набирани средствата от ИСИХ, а до момента е постъпило само едно дарение от Фондация „Въздигане“. Не се споменава в какъв размер е то. В заключение кметът на София пише, че „Столична община има готовност да извърши възстановяването на къщата на Райна Княгиня за своя сметка“.

„Удовлетворен съм, че това питане постави отново на дневен ред темата за последния дом на Райна Попгеоргиева. Наш дълг е да пазим историческата памет за героите от национално-освободителните борби на българския народ“, каза Петко Димитров и допълни, че лично ще следи какво и кога се предприема за решаването на казуса.

Facebook logo
Бъдете с нас и във