Банкеръ Daily

Общество и политика

Общинският съвет в Благоевград избира временен кмет

Румен Томов

На извънредна сесия в четвъртък Общинският съвет в Благоевград ще избере временно изпълняващ длъжността кмет, след като късно снощи Общинската избирателна комисия гласува предсрочното прекратяване на правомощията на градоначалника Румен Томов.

Тази сутрин документите с решението на ОИК за предсрочно прекратяване на мандата на Томов бяха изпратени в Общинския съвет, а председателят Андон Тодоров насрочи извънредна сесия утре от 10.30 часа. Съветниците ще гласуват кой от четиримата заместник-кметове  да поеме временно управлението на общината до провеждането на избори.  

След горещо тричасово заседание 13-членната ОИК потвърди решението на ВАС, който счете за основателни мотивите кметските правомощия на Румен Томов да бъдат прекратени заради незаличаването му като търговец в установения от закона срок. 

Преди четири месеца ОИК реши, че това не е основание, тъй като постъпките за прекратяване на бизнеса му са били направени.

Междувременно след заседание на Изпълнителното бюро от БСП обявиха, че ще сезират Конституционния съд за текстовете в Закона за местното самоуправление и местната администрация, които позволяват отстраняване на кметове на чисто формални основания и без възможност съдът да прецени по същество допуснали ли са нарушение или не. 

На местните избори миналата есен БСП подкрепи независимия кандидат за кмет Румен Томов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във