Банкеръ Weekly

Общество и политика

Общински съветник си направи партия

Симеон Славчев

Съветникът в Столичния общински съвет инж. Симеон Славчев учреди в навечерието на 2019-а, която е изборна, нова политическа партия МИР. Амбицията й е да започне дейността си веднага и да участва в евровота. Новата формация ще проведе своя първи конгрес през март, на който да се приеме нейната политическа програма, управленската й  програма за четиригoдишен период от време и да се определи правителството й в сянка. Тя възникна на базата на гражданското сдружение "Мрежа за инициативи и решения", също основано от Славчев през май 2017-а.

"България е изправена пред едно от най-големите предизвикателства в своята история - да оцелее като държава и българският народ да се съхрани", пише в Декларацията за учредяването на МИР, която председателят Симеон Славчев прочете в края на миналата година пред събралите се около 500 ентусиасти. По думите му у нас все още има мръсни производства, оцеляващо земеделие, местни феодали и олигарси, които правят пари през връзките си с властта и монополизирането на цели икономически сектори. Размерът на рушвета вече надминавал тежестта на продукта или услугата, която се предоставя на гражданите.

"Решението да създадем МИР взехме с ясното съзнание, че българите мразят думата партия, но законът изисква и ни задължава да участваме в обществените процеси именно като партия. Знаем, че ще изпълним съдържанието на думата с нашите личности, с нашия морал, с нашите дейности, а не с клишетата от вестниците", каза още Славчев.

Председателят на формацията обяви също, че той и екипът му нямат намерение да залагат на партийци, а на решаването на проблемите чрез експертна работа. Ще търсят широк обществен консенсус и ще държат политиките и възможните решения за страната да се обсъждат публично. Ще се търси и взаимодействие с неправителствени организации, експерти, учени в различни области, включително и сред българите в чужбина.

Симеон Славчев стана общински съветник от листата на "Движение 21" след проведените на 25 октомври 2015-а местни избори  и съпредседател на "Политическа група 5" в Столичния общински съвет, в която е заедно с Венцислав Мицов, Иван Велков, Светослав Витков и Стоян Александров. Славчев е член на председателския съвет на Столичния общински съвет. Заместник-председател е на постоянната Комисия по инженерна инфраструктура и енергийно планиране, член е на постоянната комисия по транспорт и туризъм, както и на постоянната Комисия по здравеопазване и социална политика.

През януари 2017-а, само ден след като Татяна Дончева, лидер на "Движение 21", обяви, че "няма принципни различия" с АБВ и е възможна коалиция между двете формации за предстоящите предсрочни парламентарни избори, нейният най-близък сътрудник и заместник в партията - Симеон Славчев, напусна. Тогава той изтъкна, че мотивите му да се оттегли от ръководството са принципни различия с Дончева, както и че важните политически решения се вземали еднолично от председателя.

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във