Банкеръ Daily

Общество и политика

Общински съветник сезира прокуратурата заради пречистването на водата в София

Симеон Славчев

Общинският съветник, съпредседател на „Политическа група 5” в Столичния общински съвет и зам.-председател на Постоянната комисия за инженерна инфраструктура и енергийно планиране инж. Симеон Славчев сезира прокуратурата за нередности при провеждането на обществената поръчка на "Софийска вода"АД за избор на продукт, който да пречиства питейната вода в столицата.

Сигналът идва след като Славчев, заедно с проф. Емил Бурназки и доц. д-р инж. Галя Бърдарска от Института за изследвания на климата, атмосферата и водите при БАН дадоха пресконференция, по време на която изложиха своите аргументи против използването на препарати, които могат да влошат качеството на питейната вода и да застрашат здравето на хората."След като нямаше никаква реакция от страната на Столичната община и от страна на прокуратурата, която трябваше задължително да се самосезира по тема, касаеща националната сигурност на страната, не ми остана нищо друго освен в качеството ми на общински съветник и най-вече на гражданин, да сезирам прокуратурата“, твърди общинският съветник. В сигнала той настоява за проверка на цялостната документация по обществената поръчка, за чието провеждане има огромни съмнения и подадени 3 жалби. От представените от него факти става ясно, че има съществени нередности в документите, както и в състава на продукта.

Препаратът "не е стабилен и съдържа допълнителни неизвестни за здравето на хората вещества, които хидролизират и го правят негоден за използване при складиране", се казва още в информацията. Отбелязано е още, че не са проведени адекватни тестове, които да докажат неговата безопасност и ефективност, както и че не са спазени съответните стандарти. Според сигнала продуктът ще излезе и 2,7 пъти по-скъпо от този, който се е използвал досега без никакви проблеми.

Славчев настоява кметът Йорданка Фандъкова публично да разясни с какви реагенти се чисти в момента софийската питейна вода, и имат ли те сертификати от производителите, както и европейска регистрация по REACH. "Силно се надявам компетентните органи бързо да реагират, да извършат своята проверка и да излязат със становище, защото както аз, така и експертите в областта сме силно притеснени, че в софийската питейна вода ще се използват вредни за здравето на хората вещества" пише още в становището.

Facebook logo
Бъдете с нас и във