Банкеръ Daily

Общество и политика

Общински съветници скочиха на Фандъкова заради потопа в София

Председателят на общинарите-социалисти Калоян Паргов, който е и шеф на БСП-София, и съпредседателят на "Политическа група-5" инж. Симеон Славчев поискаха обяснение от столичния кмет Йорданка Фандъкова защо ремонтирани улици са се превърнали в езера при падналия проливен дъжд в понеделник (24 юни).

"Летни бури винаги е имало. Това не е новина. Новината е, че след продължителен и широко прокламиран ремонт, струващ скъпо на столичани и европейските данъкоплатци, вчера знаковата улица „Солунска“ се превърна в езеро. Ситуацията предизвика кошмар за автомобилния трафик и за търговските обекти в района", заяви Калоян Паргов и допълни: „ГЕРБ потопи София“.

По думите му истината е, че ръководството на Столична община от години нехае за здравето и сигурността на софиянци. Вглъбена единствено в усвояването на европейски средства, които отиват в незнайно чий джоб, управата на София подлагала на изпитания гражданите и бизнеса в града.

Паргов припомни, че само преди дни човек бе поразен от мълния и загина в "Люлин", а вчера гръм удари трафопост на кръстовището на булевард „Константин Величков“ и улица „Цар Симеон“ в София и предизвика пожар. „Азбучното правило да има ефективни гръмоотводи не се спазва. Кой, ако не Столична община, трябва да следи за сигурността на населението?“, риторично попита той.

Според него абдикацията на кмета на София от всички задължения по поддържането и качественото изграждане на инфраструктурни обекти и съоръжения вече дава своите трагични резултати. "Оправданието, че вината е само и единствено на изпълнителите на ремонтите, е несъстоятелно. Възложителят – Столична община трябва да носи отговорност за случващото се в града. Гаврата с търпението на софиянци е пълна“, категоричен е Калоян Паргов.

Подобно мнение изказа и Симеон Славчев. „Управлението на кмета Фандъкова и ГЕРБ в София доказаха единствено, че могат да вземат погрешни решения за развитието на столицата и всичко след тях е …потоп”, коментира общинският съветник от "Политическа група 5" и председател на ПП МИР по повод поредните наводнения, случили се на новоремонтирани столични булеварди и транспортни артерии.

Преди повече от година Славчев е сигнализирал, че лошите ремонти в столицата ще имат последствия, които ще са ущърб на софиянци. „Освен щетите, които всеки от нас ще трябва да плати от джоба си, втори път, се надявам да се разминем без човешки жертви” каза Славчев и поиска от управниците подробен анализ за причините за случилият се потоп в София.

Още утре съпредседателят на ”Политическа група – 5” ще внесе питане до Йорданка Фандъкова кога за последно са почиствани канализационните шахти в столицата? Според Славчев, ако почистването и рехабилитацията на съоръженията е направена редовно и качествено, случилото се от вчера не би било възможно.

„Имам огромни съмнения, че шахтите на София се почистват само на книга, а се изписват огромни суми, които столичани плащат, а при първия дъжд се наводняват”, коментира Славчев и заяви, че ще търси отговор на въпросите защо София потъна във вода след първия по-сериозен валеж.

Facebook logo
Бъдете с нас и във