Банкеръ Daily

Общество и политика

Общински съветници искат Фандъкова лично да поеме вината за "Граф Игнатиев"

Инж. Симеон Славчев

Инж. Симеон Славчев, общински съветник от "Политическа група 5", включваща общински съветници от партиите "Глас народен", "Движение 21'' и "Зелените", и лидер на партия МИР, настоява столичният кмет Йорданка Фандъкова да поеме политическа отговорност и вина за ремонта на ул. "Граф Игнатиев".

Десет дни след окончателното приключване на ремонта част от настилката около трамвайните релси при новоремонтирания пл. "Славейков" и при кръстовището с улица "Цар Иван Шишман" се надигна, а плочките са счупени. Още при откриването столичният кмет Йорданка Фандъкова е уведомена за дефектите по "Графа", но тогава заяви, че дефектите няма да бъдат ремонтирани, защото не пречели на цялостното движение.

Столична община наложи глоба от 109 хил. лв. на "Джи Пи Груп" заради лошо качество и констатирани проблеми при ремонта. Гаранцията за ремонта на улица "Граф Игнатиев" е 8 години, а той възлиза на над 24 млн. лв. без ДДС.

През март тази година инж. Симеон Славчев и колегата му Иван Велков от "Политическа група 5" поискаха от кмета на столицата да даде категорични отговори дали общината е давала съгласие да се изкореняват дърветата по "Граф Игнатиев", колко дървета са били временно отстранени и какво е състоянието им след приключването на ремонта. Според отговора на кмета на Столична община тя не е давала указания, не е издавала разрешителни и няма информация за изкореняване и последващо връщане на дървета по улицата, а за нарушенията е наложила глоба от 57 000 лв. Във връзка с това Славчев поиска оставката на Фандъкова и добави, че това е най-малкото, което тя дължи на столичани.

Днес стана ясно, че Министерството на регионалното развитие и благоустройството е глобило Столична община с над 1,5 млн. лв. заради установени нередности в обществените поръчки за ремонти в централната част на града. По думите на Славчев близо 800 хил. лв. е наложената глоба за проблемите около изпълнението на ремонта на улица "Граф Игнатиев", което е с близо 700 хил. лв. повече, отколкото Фандъкова поиска от изпълнителите на ремонта и разликата ще я платят данъкоплатците. 

Славчев смята за недопустимо и противозаконно спечелена обществена поръчка с одобрен проект да се подменя в движение. "Управление на принципа "проба - грешка" стана запазена марка за ГЕРБ. Погрешните управленските решения, които общинските съветници на ГЕРБ вземат, доказват вината, която носят за всеки провален ремонт в София", твърди още той.

Фандъкова трябва лично да поеме политическата отговорност за емблематичния ремонт, смята Симеон Славчев. Той поиска от прокуратурата да информира до къде е стигнало разследването за ремонтите по "Граф Игнатиев".

През октомври 2018 от "Политическа група 5" поискаха оставката на тогавашния зам.-кмет по транспорта Евгени Крусев заради промяна на договора за "Граф Игнатиев". Оставката първоначално беше отказана от кмета на Столична общината, но след самосезирането на прокуратурата и повдигнатите срещу Крусев обвинения, я прие. След като тогава излезе и ясно заяви позицията си, от този момент натам Йорданка Фандъкова лично отговаря за "Графа" и затова тя еднолично трябва да поеме вината, категоричен е Славчев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във