Банкеръ Daily

Общество и политика

Общините са големият отсъстващ в актуализацията на бюджета

Общините са големият отсъстващ в актуализацията на държавния бюджет и голяма част от парламентарните групи отбелязаха този факт. Това каза за БНР Силвия Георгиева, изпълнителен директор на Националното сдружение на общините в Република България.

"Обективно погледнато, общините в момента са най-силната власт в държавата и продължават да изпълняват задълженията си системно и отговорно", отбелязва Георгиева.

От сдружението ще направят свое предложение, с което ще поискат общините да получат около 370 млн. лева допълнително от държавния бюджет. Изчисленията показват, че с тази сума ще могат да се покрият всички извънредни разходи по овладяване на епидемичната ситуация в страна и ще бъдат подпомогнати здравните системи на общинско ниво, подчертава Силвия Георгиева. „Искането е породено от съвсем обективни обстоятелства. Ако тези средства бъдат заложени в държавния бюджет, ще бъдат компенсирани всички разходи.“

Подкрепата от държавата е необходима, тъй като приходите в общинските бюджети в двете пандемични години са намалели значително, допълва Силвия Георгиева. Първите подкрепящи мерки в началото на кризата  с Ковид-19 бяха въведени именно на местно ниво.

Според изпълнителния директор на асоциацията, служителите в общинските социални услуги са останали забравени и некомпенсирани, въпреки че и те работят на първа линия и то от първия ден на пандемията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във