Банкеръ Daily

Общество и политика

Общините с шанс безплатно да разпространяват новини в БТА

От март 2022 г. общините ще могат да разпространяват безплатно свои съобщения в платформата на Българската телеграфна агенция. Тази възможност обяви днес на годишната среща на местните власти в Албена генералният директор на БТА Кирил Вълчев.

Той сложи подписа си под договор за партньорство и сътрудничество с председателя на УС на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) - Даниел Панов.

Договорът предвижда две неща – БТА да разпространява информация, предоставена от Сдружението на общините, и да обучава членовете на НСОРБ как да представят дейността си в медиите. Лектори на семинарите ще бъдат журналисти от Агенцията.

Вълчев обяви и че най-значимите новини на общините ще бъдат превеждани и в международната емисия. Поради тази причина генералният директор на БТА предупреди кметовете, че ще трябва да се подготвят, за да се възползват от възможността да разпространяват интересна и значима информация чрез Агенцията.

Вълчев обяви и че един от приоритетите на БТА е разширяването на кореспондентската мрежа в страната. Предстои във всички областни градове да бъдат отворени национални пресклубове на Агенцията. До края на тази година такива ще има в Добрич, Русе и Бургас, а през следващата 2022 г. – и в Благоевград, Габрово, Силистра, Ямбол.

Целта е до края на 2023 г. в 15-те града с над 25 хиляди жители БТА да има щатни кореспонденти. Обмисля се идея в тези 15 града да бъдат назначени и специални кореспонденти за бизнес, които да следят икономиката в 6-те района за планиране.

Междувременно стана ясно, че през 2022 г. БТА ще поеме председателството на 30-тата Генерална асамблея на Асоциацията на балканските информационни агенции в Югоизточна Европа. Срещата ще се проведе в България, като генералният директор Кирил Вълчев е предложил темата да бъде "Заедно за истината" (Together for TRUTH). По време на форума в страната ни ще да бъдат обсъдени правилата за Balkan News Room – своеобразен информационен „хъб“, представляващ общо място за новини от балканските държави.

Вълчев е предложил информационните агенции от 12-те балкански страни - членки на Асамблеята, всеки ден да си обменят топ новини, които да бъдат разпространявани от всички останали агенции.

Проектът за правилата ще бъде подготвен от Косово, Албания и България заедно с новия генерален секретар на асоциацията Бранка-Габриела Войводич, генерален директор на информационната агенция на Хърватия - ХИНА. А защо Косово, Албания и България ли? Косово е страната, която до скоро председателстваше Асамблеята, Албания е държавата, която ще застане начело на организацията, поемайки щафетата от България, която ще председателства 30-ата Асамблея.

Юбилейното събиране на балканските агенции ще се проведе в навечерието на 125-ата годишнина от създаването на БТА и ще бъде посветена на паметта на предишния генерален директор Максим Минчев. На негово име е учредена награда за журналистика, посветена на приятелството между балканските народи, която ще бъде връчена за първи път на предстоящия форум в България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във