Банкеръ Daily

Общество и политика

Общините получават 300 000 лева за проекти за европредседателството

В бюджета на министерството за българското председателство на Съвета на ЕС са заложени 300 000 лева за финансиране на регионални инициативи чрез грантовата схема.  Всички общини в страната могат да кандидатстват за финансиране на проекти, свързани с регионалното измерение на председателството.

"Срокът за кандидатстване е месец ноември тази година. Инициативите трябва да бъдат проведени до 30 юни 2018 г.  Средствата могат да бъдат разпределени между 95 общини. Максималната сума, която могат да получат, е 3000 лева. Средствата ще бъдат предоставени целево на всяка община с одобрен проект с отделно Постановление на Министерския съвет",  каза министърът за българското председателство Лиляна Павлова по време на работна среща с управителния съвет на Националното сдружение на общините в Република България.

Помощта за общините е за информационни кампании, публични събития, чествания на значими дати от културните календари на общините или други прояви с акцент на Българското председателство. Целта е да се повиши информираността на българските граждани за същността на ротационното председателство, на приоритетите, постигнатите резултати и приноса на страната ни за развитието на ЕС.

Официални срещи извън столицата ще се провеждат в 9 общини. Събития са планирани в Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Русе, Димитровград, Козлодуй и Самоков.

Лиляна Павлова обясни, че специален фокус по време на дискусиите у нас ще бъде поставен на проблемите на младежта и сигурността. Друг акцент на председателството ни ще е бързото изграждане на свързаност - инфраструктурна, дигитална и образователна – със страните от Западните Балкани и на тяхното бъдеще в Европейския съюз, отбеляза тя.

През следващите два месеца дискусии ще бъдат проведени с Народното събрание и постоянните комисии към него, президентската институция, представители на работодателските, синдикалните, браншовите и неправителствени организации, на академичната общност.

Окончателният вариант на Програмата ще стане ясен през декември, след като бъдат получени досиетата от Естонското председателство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във